Zakaj nekatere komarji nenehno pikajo, spet druge redko ali celo nikoli? Za to ni kriv sladkor v krvi, pač pa komarje privlačita vonj znoja in telesna temperatura.
MOL je danes na svoji spletni strani izdal nasvetno opozorilo, kako se zaščititi pred tigrastimi komarji, ki so izjemno nadležna nadloga

Prvi primer

Športno društvo GiBit Ljubljana, priljubljeno predvsem pri tekačih v Ljubljani, je zaradi nevzdržnih razmer na zadnjem tekaškem treningu ob Koseškem bajerju danes spremenilo lokacijo večernega treninga. Tekaška ekipa se je zaradi nadležnih komarjev odločila, da treninge, vsaj za nekaj časa, prestavi na drugi konec Ljubljane. 

 

Drugi primer

Včeraj zvečer na odprtem bazenu v parku Kodeljevo. Tigrastih komarjev je bilo toliko, da so bili plavalci povsem opikani. 

 

Ste vedeli? Tigraste komarje v resnici gojimo sami 

V svetu je znanih približno 3500 vrst komarjev, od katerih jih večina živi v tropih in subtropih. V Evropi poznamo le 120 vrst komarjev. Najpogostejša tujerodna vrsta komarja pri nas je tigrasti komar. Ta pika le podnevi, kar je za naše komarje precej neobičajno. Tigrasti komarji se zelo hitro širijo, saj za razmnoževanje potrebujejo le majhno količino stoječe vode. 

Prva stvar, ki jo morate storiti, če ne želite, da vas popikajo tigrasti komarji, je, da odstranite vse majhne vodne površine, svetuje strokovnjak za žuželke dr. Tomi Trilar. "Tigrastega komarja lahko preženemo le z rednim čiščenjem," še dodaja Trilar v pogovoru, ki ga je na svoji spletni strani objavil MOL.

Tigrasti komarji so sicer potrjeni prenašalci povzročiteljev rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje in v zadnjem času tudi virusa zika. Pri nas zaenkrat povzročiteljev teh bolezni še nismo zasledili. 

MOL opozarja na nevarnost tigrastih komarjev

V Mestni občini Ljubljana se zavedajo resnosti situacije in zato že od leta 2017 v ospredje družbeno odgovorne kampanje Rokavice gor! postavljajo boj zoper tigrastega komarja. Meščane in meščanke osveščajo o izvajanju različnih aktivnosti. Delijo sadike zelišč, ki odganjajo tigrastega komarja.

 

Za najmlajše so pripravili basen o komarju Tigru, saj želijo o problematiki osveščati tudi otroke. Vrtički so pogosto vir razmnoževanja komarjev, zato so začeli z izobraževanjem najemnikov vrtičkov, ki so v lasti MOL. 
 

Starejše novice