Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 29.11.2022 17:40
Prihaja mesec obdarovanja, ki pa lahko za mnoge predstavlja tudi zelo veliko stisko. Potrebno je plačati kurjavo, kupiti hrano, po možnosti pa poskrbeti še za darila.

Mesta že krasijo praznične lučke in že kmalu bo tukaj za marsikoga najlepši mesec v letu. Mnogi pa ravno med decembrskimi prazniki doživljajo največjo stisko.

»Ker se zavedajo, da se leto počasi izteka. Veliko je skrbi, ker je tukaj zima in marsikdo ima težavo svojim otrokom izpolniti tiste najbolj srčne želje. Nekateri pa enostavno nimajo niti dovolj, da jim uspe priti do konca meseca,« pove Metod Dolinšek, sekretar območnega združenja Rdečega križa v Mariboru.

Na mariborskem Rdečem križu opažajo, da se je število prošenj po denarni pomoči precej povečalo. Posebej pa se pripravljajo tudi na praznični čas, v katerem vsako leto s pomočjo sponzorjev obdarijo do 300 otrok iz socialno šibkejših družin.

»Te pakete začnemo zdaj v začetku decembra deliti, ob tem, ko starši pridejo po prevzem hrane z materialno pomočjo. Tistim upravičencem, ki imajo majhne otroke, damo zraven tudi te paketke,« pove Dolinšek.

Tudi društvo UP-ornik bo svoje prosilce razveselilo z božičnimi darili

Da se stiske ljudi povečujejo opažajo tudi v humanitarnem društvu UP-ornik, kjer prav tako beležijo večje število prosilcev.

»Zima je vedno čas, ko je potrebno začeti kuriti. Na srečo smo imeli kar dolgo vroče poletje in toplo jesen, tako da nekega šoka še ni bilo. Se pa pripravljamo. Sami veste, da se energenti dražijo, da gredo cene hrane in vsega blazno navzgor. Tako je prosilcev seveda vedno več,« pove Marko Podgornik Verdev, član humanitarnega društva UP-ornik.

Donacije prejemajo od posameznikov iz celotne Slovenije in od sponzorjev. V decembru pa bodo svoje prosilce, ki so večinoma starostniki, razveseliti tudi z božičnimi darili.

»Se zelo banalno sliši, ampak že en med, čokolada ali kava so stvari, ki si jih naši odjemalci v svojih rednih prihrankih ali v svojih rednih prilivih ne morejo privoščiti. Tako, da smo jim to letos podarili,« še pove Podgornik Verdev.

Z Božičkovo tovarno daril obdarili že več kot šest tisoč otrok

V celjski regiji pa je svoje stroje ponovno zagnala Božičkova tovarna daril, ki bo s pomočjo donatorjev ponovno poskrbela, da bodo tamkajšnji otroci iz socialno šibkejših družin dobili svojo darilo. V preteklih sedmih letih so tako obdarili že več kot šest tisoč otrok. 

»Na žalost opažamo, da je vse več otrok, ki jim je darilo iz Božičkove tovarne daril edino darilo, ki ga prejmejo v celotnem letu. Torej, tudi ne dobijo darila za svoj rojstni dan, ali ga god ali za kakšen drug praznik,« pove Milan Ninić, predsednik humanitarnega društva Enostavno pomagam.

Na njihovi spletni strani si lahko vsak izbere otroka in donacijo, ki mu jo želi nameniti. Božičkovi pomočniki pa bodo v tej vrednosti otroku kupili darilo, ga zavili in osebno dostavili na dom.

»Vsako darilo osebno predamo staršem, se tudi prepričamo, kam gre darilo in kdo bo darilo dobil. In vsi ti topli objemi, stiski rok in solze sreče, ki jih mi doživimo na terenu, so vsekakor nagrada in motivacija za naše delo,« še pove Ninić.

»Dajmo obdariti še nekoga, ki ga ne poznamo«

Veseli december je najbolj čaroben del leta, je mesec obdarovanja, veselja, sreče, praznovanj in dobrih del. Kako pomembno pa je, da smo v tem času ljudje dobrodelni, pa poudarja tudi Dolinšek.

»Bodimo dobrodelni v tem času, ko radi obdarimo svojce, svoje prijatelje. Dajmo obdariti še nekoga, ki ga ne poznamo in mu olajšat življenje ter s tem narediti kakšno skrb manj staršem, babicam in dedkom,« še zaključi Dolinšek.

Pri tem pa si zapomnimo, da dobrodelnost osreči tudi tistega, ki daruje.

Starejše novice