Lara Paukovič
Pet, 24.2.2023 07:00
Intervju s cvetličarko z velikim srcem, ki je nedavno odprla svoj drugi cvetlični studio v Ljubljani.

Obisk cvetličnega studia Sanjski šopek na Tavčarjevi je vedno posebno doživetje.

Studio, ki je pravzaprav mlajši bratec že dobro poznanega studia v Škofji Loki, je sicer odprt šele dva meseca, a se je že usedel v srca Ljubljančank in Ljubljančanov; ti se v izjemno estetsko dekoriran studio, ki z zračnimi izložbami kar vabi k vstopu, radi odpravijo po šopek ali izvirno darilce za svoje bližnje.

Tako kot v Škofji Loki lahko tudi na ljubljanski lokaciji srečate Metko Sporiš, gonilno silo sanjskega šopka, ki obiskovalce pričaka z nasmehom in skodelico kave, da lahko vsaj za trenutek lažje zadihajo in pred vrati studia pustijo svoj prepogosto kaotičen vsakdan.

Ob dobri kavi smo se z njo o njeni največji strasti, cvetlicah, in tem, kako je sploh prišlo do ljubljanskega studia, pogovorili tudi mi.

Od nekdaj ste sanjali o lastni cvetličarni, a sprva je bil to hobi. Kako ste zbrali pogum in sredstva, da ste ga spremenili v poklic?

»Ja, res je. Res lahko rečem, da so moje sanje postale resničnost. Mogoče se sliši zelo enostavno: nekaj si močno želiš in se uresniči. Ampak ni čisto tako. Močna želja ti pomaga, da si vztrajen, da ne obupaš in ne pustiš vsega, ko pride do težav, ovir in izzivov.

Imela sem željo, nisem pa imela sredstev in začetnega kapitala. A poleg velike želje sem imela partnerja Uroša (Uroš Čefarin, op.a.), takrat partnerja v zasebnem življenju, zdaj pa sva partnerja tudi poslovno, ki je imel pogum in veliko rešitev ter idej, kako začeti. Na neki točki lahko trdim, da je tudi Uroš 'krivec' za takšen Sanjski šopek, kot ga poznamo danes.«

Imate kakšen nasvet za mlade kreativce, ki si želijo nekaj podobnega - ne nujno odprtja cvetličarne, a imajo nekaj, kar počnejo za hobi in v čemer so dobri, pa bi želeli to povzdigniti na višjo raven?

»Stopati na svojo pot je nekaj najlepšega, a hkrati tudi zelo napornega, če si vzameš to kot poklic. Ko pa začneš svojo kreativno in poslovno pot živeti in postane tvoj način življenja, je vse lažje, lepše in bolj zabavno.

Biti kreativec in biti podjetnik sta dva različna svetova. Jaz obvladam področje kreiranja s cvetjem, Uroš je zelo dober v podjetništvu in marketingu. Ko združiva najina najmočnejša področja, lahko delava res zabavne stvari. In tu imam spet veliko srečo, da sem našla partnerja, s katerim lahko vsak dan ustvarjam nore ideje.

Da na svojem kreativnem področju uspeš, moraš gledati široko in se učiti vseh področji, saj vsako področje doprinese svoj košček, da rasteš, se razvijaš in uspeš.«

Kateri so bili največji izzivi po odprtju prvega studia v Škofji Loki?

»Tri mesece po odprtju trgovine v Škofji Loki je bil zagotovo največji izziv pandemija covida. Velik del prihrankov smo vložili v obnovo prostora in še preden je trgovina zaživela, smo morali zapreti svoja vrata. Ne bom pozabila dneva, ko sva se z Urošem spraševala samo dvoje: bomo zaprli in zaprosimo za pomoč ali pa se vržemo v vodo in začnemo plavati.

Kot vedno sva tudi takrat izbrala težjo pot, vrgla sva se v vodo in začela iskati nove možnosti. Tako se je Uroš v zelo kratkem času naučil programiranja in postavil spletno trgovino, jaz sem preučila možnosti pošiljanja, pakiranja in kreiranja šopkov za pošiljanje po pošti.

V manj kot mesecu dni smo že pošiljali cvetje po celotni Sloveniji. Spletna trgovina je bila iz meseca v mesec bolj založena s ponudbo - in splavali smo.«

Kako ste presodili, da je čas za odprtje še enega v Ljubljani?

»Želja o odprtju cvetličnega studia v Ljubljani je bila prisotna že nekaj časa in vedno, ko sva se sprehajala po Ljubljani, sva bila pozorna, če bova opazila kakšen prazen poslovni prostor, ki bo primeren za naš studio.

Presojati o tem, kdaj je pravi čas in kdaj ni, je zelo težko. Preprosto se moraš odločiti in poskusiti. Nov prostor, pa naj gre za pisarno, trgovino, delavnico ali skladišče, ti da nove razsežnosti razmišljanja. Odpre ti nove možnosti za osebno in poslovno rast in ti poleg poslovnih priložnosti vedno ponudi tudi nove možnosti povezovanja in spoznavanja novih ljudi.«

Kako je zaživela ljubljanska trgovina v tem času od odprtja? Kako so Sanjski šopek sprejeli Ljubljančani, ga jemljejo kot prostor, kamor lahko pridejo zadihat med vsakdanjimi obveznostmi, kot ste si zamislili?

»Trgovina je odprta dva meseca in najbrž je prehitro govoriti o tem, kako so jo Ljubljančani sprejeli. Obisk iz dneva v dan raste in vsekakor so obiskovalci navdušeni tako nad konceptom cvetličnega studia kot tudi nad notranjim oblikovanjem.

Andrej in Saša iz biroja Triiije sta iz nepopolnega prostora naredila popolnega. Zračnega in toplega. Takšnega, kjer vsak najde svoj trenutek: naj bo to trenutek za umiritev srca, zbistritev glave ali iskanje kreativne ideje. Tako da je tudi sam dizajn prostora pripomogel k temu, da Sanjski šopek ni le cvetličarna, ampak nekaj več in drugačnega.«

Na ljubljanski lokaciji ste ob četrtkih začeli izvajati Flower Therapy, ki se odvija vsak četrtek popoldne. Za kaj gre?

»To je posebna delavnica ustvarjanja s cvetjem, pri kateri ni pravil. Je ustvarjalnica, kjer udeleženci na prvo mesto postavijo čustva in občutke, ki jih v določenem trenutku občutijo. Veselje, žalost, pričakovanje in vse tisto vmes, kar težko opišeš z besedami.

Čustva so tista, ki jim potem pomagajo ustvariti unikatno cvetlično kreacijo, katere navdih so občutki, ki jih želijo obdražati, se jih osvoboditi, jih predihati. Cvetje ima to magično moč, da vzpodbudi ta proces.

Namenjena je vsem, ki čutijo, da s pomočjo čustev lahko vzpodbudijo svoj kreativni izraz, ki potrebujejo umik od skrbi in žalosti, ki bi radi začutili pozitiven naboj cvetja.

Seveda pa tudi vsem, ki radi opazujejo same sebe pri novih izzivih in ki vedo, kaj pomeni vzeti si čas zase in krepiti svoj notranji jaz.«

Kakšna je udeležba?

»Flower therapy delavnice so zelo dobro obiskane in termini so večkrat razprodani.

Udeleženke teden za tednom v prostor prinašajo pravo energijo in prav to je tisto, kar si z Urošem želiva: narediti prostor živ, kreativen in domač za vse, ki obožujejo cvetje.«

Največ šopkov še vedno izdelate za poroke ali so vse bolj v ospredju tudi ostale priložnosti?

»Vsekakor so poroke še vedno srce Sanjskega šopka. Tu se je vse začelo in se bo nadaljevalo. S koronskim časom smo bili sicer primorani stopiti in raziskati še druge poti, ki so vsekakor tudi zanimive in jih bomo še naprej razvijali, izboljševali, dopolnjevali in širili.

Počasi pa se vračamo nazaj na začrtano pot do enega od želenih ciljev podjetja tudi na področju poročne floristike, kjer nam prav tako ne zmanjka idej.« (smeh)

Najbolj originalen šopek, ki ste ga izdelali?

»Vsak je originalen in poseben. (nasmešek) Nekateri šopki nosijo v sebi osebne zgodbe poročnih parov, ko se spoznamo, drugi so posebni po obliki ali vrsti cvetja. Spet tretji so drugačni in unikatni po kombinaciji barv.

Cvetje in šopki se še vedno stereotipno povezujejo z ženskami. Moškim za cvetlice naj ne bi bilo pretirano mar. Pa po vaše šopke samoiniciativno prihajajo tudi moški?

V štirih letih, odkar smo odprli prvo trgovino, pa vse do danes opažam, da prihaja v cvetličarno vse več moških po šopke za svoje najdražje, kar me zelo veseli, saj mislim, da ni ženske, ki ne bi s širokim nasmehom sprejela šopka rož.«

Kaj cvetlice in skrbno dekoriran dom pomeni(jo) vam?

»Šopek vsekakor ne sme manjkati na mizi v jedilnici, prav tako se skoraj nikoli več ne tuširam brez evkaliptusa pod tušem.

Ker pa sem bolj malo doma, se z energijo cvetja napolnim v cvetličnem studiu, med kreiranjem šopkov in urejanju trgovine. Tistim, ki niso še nikoli imeli šopka na mizi jedilnice, jim svetujem, da vsaj enkrat poskusijo, saj barve, vonj in oblika cvetja delajo čudeže.«

Starejše novice