Ljubljanainfo
Ned, 11.9.2022 11:29
Michelinov vodnik je znova podelil že kultne zvezdice, ob tem pa še ostale nagrade.

Vsako leto znova slovenski kuharski mojstri in restavracije dosegajo nove ravni kakovosti, kar dokazujejo tudi podeljene Michelinove zvezdice.

Tako, če smo pred tremi leti ob prihodu Michelinovega vodnika sezono odprli s šestimi restavracijami, ki so prejele zvezdice, jih imamo danes deset

»Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi. Deset novih restavracij, ki so se letos pridružile izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije,« je ob podelitvi povedal Gwendal Poullennec, direktor Michelinovih vodnikov.

A lahko pri pregledu lokacij restavracij hitro ugotovimo, da tudi v kulinaričnem smislu prednjači zahod države, saj lahko največ restavracij z Michelinovimi zvezdicami najdemo v Ljubljani in okolici.

S čim se lahko torej ponaša vzhod in katere restavracije so na našem koncu vredne omembe?

Na vzhodu le ena restavracija z Michelinovo zvezdico

Izjava Gwendala Poullenneca o kakovostnih restavracijah po vsej državi ne drži najbolj. Najbolje je, da povzamemo trenutno stanje. 

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša deset slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko iz Kobarida v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko v Kranjski Gori vodi David Žefran, ter ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart iz Radovljice.

Po eno zvezdico so obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica), Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), Atelje z Jorgom Zupanom (Ljubljana) ter Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom).

Na vzhodu države lahko najdemo le eno restavracijo s prestižno Michelinovo zvezdico. Kot že omenjeno, gre za Hišo Denk iz Zgornje Kungote, ki jo vodi Gregor Vračko.

Ljubljana in okolica bogata tudi z zelenimi zvezdicami in znakom Bib Gourmand

Michelin sicer podeljuje tudi druge vrste znakov, eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji.

Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart (Radovljica) ter Gostilna Repovž (Šentjanž), skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest, ob omenjenih še Gostilna Krištof (Kranj), Gostilna Mahorčič (Kozina), Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom) ter Hiša Franko (Kobarid).

Skupno sedem restavracij pa si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand, ki označuje izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo.

To so Gostilna na Gradu (Ljubljana), Gostilna Repovž, Jožef (Idrija), Mahorčič (Rodik), Rajh (Murska Sobota), Ruj (Dol pri Vogljah) ter TaBar (Ljubljana).

Tudi pri podeljenih zelenih zvezdicah in znaku Bib Gourmand so restavracije znova neenakomerno razporejene.

Vzhod države zastopa le Gostilna Rajh iz Murske Sobote, ki si je prislužila znak Bib Gourmand in tehnično tudi Gostilna Repovž iz Šentjanža, ki se sicer nahaja v Posavski regiji, a bi jo lahko uvrstili v območje Štajerske.

Michelinovi krožniki in priporočen izbor

Nenazadnje Michelinov vodnik podeljuje tudi tako imenovane Michelinove krožnike, kjer pa je kategorijo letos nadomestil Michelinov izbor priporočenih restavracij, v katerega je v Sloveniji uvrščenih 41 restavracij.

To so Altroke (Ljubljana), City Terasa (Maribor), Restavracija 1906 (Bled), Restavracija Mama Marija (Kranjska Gora), Špacapanova hiša (Komen), Vila Podvin (Radovljica). Sicer pa ta izbor sestavljajo še AS (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Calypso (Nova Gorica), Cubo (Ljubljana) in Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem).

V izboru priporočenih restavracij so še Etna (Divača), Galerija Okusov (Petrovče), Gostilna Danilo (Škofja Loka), Gostilna Francl (Celje), Gostilna Krištof (Kranj), Gostilna Vovko (Brusnice), Gredič (Dobrovo v Brdih), Harfa (Ljubljana), Hiša Krasna (Sežana) in Hiša Torkla (Izola).

Izbor pa omenja še JB (Ljubljana), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Julijana (Bled), Landerik (Ljubljana), Mak (Maribor), Monstera Bistro (Ljubljana), Ošterija Debeluh (Brežice), Otočec Castle (Otočec na Krki), Pavus (Laško), Pikol (Nova Gorica), Restavracija Hotela Marina, Rizibizi (Izola), Sedem (Maribor), Separe (Ljubljana), Shambala (Ljubljana), Sophia (Portorož), Stara Gostilna (Piran), Sushimama (Ljubljana), Valvas'or (Ljubljana) ter Vila Planinka (Zgornje Jezersko).

Michelinov vodnik na vzhodu priporoča le pet restavracij. In sicer City Teraso, Galerijo Okusov in Gostilno Francl, Mak in Pavus.

Dvigovanje ravni gastronomske ponudbe v Sloveniji je impresivno, je ob včerajšnji izdaji tretjega Michelinovega kulinaričnega vodnika za Slovenijo dejal mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec. A se pri tem poraja vprašanje: Ali je vzhod države res tako kulinarično nerazvit, kjer moramo dobre restavracije iskati s povečevalnim steklom?

Starejše novice