Foto: Facebook profil Mini teater
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pet, 16.9.2022 07:00
8. mednarodni festival Hiša strpnosti je dogodek Mini teatra, ki vključuje filmske projekcije, izobraževalna jutra, gledališke predstave, razstave in koncerte.

Mini teater je v Ljubljani zrasel leta 1999. Osnovala sta ga Robert Waltl in Ivica Buljan z namenom, da bi okrepila ustvarjanje v postdramskem teatru in gledališču za mlado občinstvo. 

Izbira priljubljenih besedil Mini teatra teži k avtorjem, kot so Bernard-Marie Koltès, Heiner Müller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Jean Genet, Hervé Guibert, Arthur Rimbaud, A. S. Puškin in H. C. Andersen, prednost pa dajejo raziskovalnim režijskim estetikam z režiserji, kot so Buljan, Anurov, Calvario, Nordey, Waltl in Ivanc

Že osmo leto zapored Mini teater organizira Festival strpnosti, ki v Ljubljani predstavlja pomembno javno platformo za opozarjanje na strahote holokavsta in druge oblike diskriminacije.

Strpnost v širšem pomenu

Dvakratni oskarjevec in preživela žrtve holokavsta, hrvaški producent Branko Lustig, je zavzel vodstvo festivala in v zadnjih desetih letih ob regionalnem sodelovanju dosegel, da se je vzpostavila kulturna manifestacija, ki je svoje partnerje našla v Zagrebu, Reki, Beogradu, na Dunaju, v Sarajevu, Cetinju in v Ljubljani.

»Robert Waltl, direktor Mini teatra in Judovskega kulturnega centra, se je s tem, ko je odprl Judovski kulturni center, začel boriti za strpnost,« je začetke Festivala strpnosti v Ljubljani predstavil Ilj Pušnik, predstavnik odnosov z javnostmi pri Mini teatru.

Samo poslanstvo festivala strmi k širjenju ideje o strpnosti, družbi enakosti in razumevanju različnosti kot temeljev družbe, v kateri si zaslužimo živeti prav vsi.

»Festival zajema problematiko strpnosti do Judov in grozot holokavsta, ki so se dogajale v času druge svetovne vojne, obravnava pa tudi strpnost v širšem pomeni,« je razložil Pušnik. 

Na tak način želijo znova in znova opozarjati na to, kaj se zgodi, kadar strpnost ni imperativ razmišljanja in delovanja v družbi. Tekom zgodovine ni prišlo zgolj do diskriminacije Judov, temveč je sovraštvo do marginaliziranih skupin čutiti tudi danes, in to v družbi, ki se rada ponaša s tem, da temelji na demokratičnosti in svoboščinah. 

Namreč na dnevni ravni so pri nas in po svetu odkritega in prikritega sovraštva deležne številne manjšine, vse od LGBT+ skupnosti pa do narodnih, spolnih in rasnih manjšin, odrinjeni so tudi politično drugače misleči.

Festival nove produkcije

V Mini teatru jemljejo pregovor, da je zgodovina učiteljica življenja, resno. »Da se ne bi nikdar prenehali učiti in da kot družba ne bi nikoli več dovolili takšnih mračnih in nečloveških dogodkov, kakršen je bil holokavst,« se glasi opis Festivala strpnosti na njihovi Facebook strani.

»Festival strpnosti je pretežno filmski festival, ki ga sestavljajo predvsem dokumentarni filmi, k temu pa seveda dodamo tudi gledališke predstave in pogovore, okrogle mize, koncerte. Cilj je, da na ogled ponudimo nove filme, se pravi produkcijo zadnjih dveh, treh let. Gre za tuje filme iz različnih držav, do katerih nam pomagajo priti veleposlaništva,« pa je vsebino festivala predstavil Pušnik. 

V letošnjem letu med drugim sodelujejo z irskim, poljskim, nizozemskim in ameriškim veleposlaništvom, pridružujeta se jim še Avstrijski kulturni forum in Francoski inštitut v Ljubljani. 

»Vsi partnerji doprinesejo k temu, da dobimo kvaliteten program. Vsak film izpostavi določeno problematiko ali pa strpnost kot tako, pa naj gre za rasno, spolno, versko ali katero drugo.«

Kvalitetnih filmov ne manjka

Festival se je tekom osmih let nekoliko produkcijsko spreminjal. Pomemben del predstavljajo izobraževalna jutra, namenjena osnovnim in srednjim šolam, ki jih po ogledu filma čaka še pogovor o dotični tematiki. 

»Pogovor z dijaki in učenci vodijo naši gostje, velikokrat pa jih prevzame tudi naš direktor Robert Waltl, ker je velik poznavalec zgodovine judovskega življenja v Ljubljani in Sloveniji.«

Rdeča nit od začetka ostaja ozaveščanje o holokavstu, kvalitetnih filmov na vseh področjih strpnosti pa jim ne manjka, saj je produkcija tovrstnih zgodb vsako leto pestra.

»Ciljamo na to, da imamo poleg filmov še druge dogodke. Ker smo Mini teater, ponujamo tudi gledališke predstave, ki v sebi nosijo to tematiko.«

Letno 500 predstav

Filmi s programa so namenjeni izključno festivalu in jih ne predvajajo tekom leta na rednem sporedu. S pripravami na festival začnejo z julijem, ko se zaključi njihova redna sezona, ki traja do konca junija.

»Po septembru se nam oder napolni z drugi programi, predvsem z novimi gledališkimi predstavami. Tekom leta imamo projekcije še kakšnih drugih filmov, ampak niso povezane s samim festivalskim dogodkom.«

Mini teater letno odigra približno 500 predstav, ki jih organizira v Ljubljani, Sloveniji, zamejstvu in na številnih mednarodnih festivalih. V zadnjih desetih letih je izpeljal 180 gostovanj na vseh celinah ter uglednih festivalih v Moskvi, Neaplju, Havani, Varšavi, Dunaju, Bruslju, Sarajevu, Beogradu, Kairu, Teheranu in drugod. 

»Iskreno vabim vse obiskovalce oziroma vse ljudi, da si ogledajo filme, ker so res kvalitetni. Program je brezplačen, zato je škoda, da bi ga zamudili. Te filme si bodo težko še kje drugje ogledali,« je za zaključek povedal Pušnik.

Festival Hiša strpnosti poteka od 5. do 21. septembra.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice