Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 10.8.2022 11:29
Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj znova poudaril, da bo za prihajajočo ogrevalno sezono v Ljubljani plina dovolj. Moravški župan Milan Balažic pa opozarja, da bo v prestolnici toplo na račun »uničevanja Moravške doline«.

Trenutno v Ljubljani največ toplote proizvajamo iz uvoženega premoga, sledi mu plin, ki ga prav tako uvažamo, na zadnjem mestu je les.

Ker se počasi približuje ogrevalna sezona, se zaradi zapletov, povezanih z dobavo plina, mnogi sprašujejo, ali bo virov toplote dovolj za vse prebivalce Ljubljane.

Ljubljanski župan Zoran Janković je že v drugi polovici julija zatrdil, da bo plina v Ljubljani dovolj.

Jankovićeve besede razburile moravškega župana

Na Jankovićeva zagotovila pa se je ostro odzval moravški župan Milan Balažic.

»Kot župan Občine Moravče najostreje protestiram proti temu brezsramnemu Jankovićevemu načrtu. Prebivalci naše prestolnice morajo vedeti, da se pozimi grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi,« se glasi izjava, objavljena na spletni strani občine Moravče.

Nadalje je izpostavil: »Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se namreč iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga tvorijo strupene težke kovine.

Te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije.«

Inšpekcije označil za neučinkovite, Jankoviću pa sporoča, da ga imajo Moravčani dovolj

»Državljani prvega reda, Ljubljančani, so tako na toplem, ljubljanski župan se znebi nevarnega odpadka, država pa ne stori prav ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi, saj so to državljani drugega reda,« je izpostavil, nadalje pa okrcal še inšpekcijo in delo ljubljanskega župana:

»Ker so inšpekcije neučinkovite, zastrupljanje očitno v skladu z zakonom, slovenska sodišča pa nesposobna soditi v razumnem roku, ljubljanskega župana Jankovića obveščam, da imamo njegovega neodgovornega delovanja Moravčani dovolj.

Ker ne gre drugače, bomo primer prenesli na ustrezna evropska sodišča. Naj sramota zadane župana prestolnice države, ki se hvali s svojo zeleno podobo, izza katere se skrivajo strupene rane, ki jih je s soglasjem prav te politike ustvaril umazani kapital,« je sklenil.

Starejše novice