Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 26.9.2023 16:00
Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je podal več podrobnosti o projektu gradnje sežigalnice odpadkov.

Po besedah župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića so postopki za določitev točne lokacije nove sežigalnice odpadkov v Ljubljani že v teku. 

Na Ljubljanskem barju, natančneje v neposredni bližini Ljubljanskega regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana), bosta opravljeni geološka ter meteorološka preiskava okolja.

Župan je zatrdil, da bodo za sežigalnico v Ljubljani veljale najbolj rigorozne omejitve - držali se bodo spodnje meje dovoljene količine izpustov, kot to določajo smernice Evropske unije.

Nadalje je župan Janković pojasnil, da bo z novo sežigalnico storjen tudi napredek na področju recikliranja odpadkov, sežigalnica pa ne bo namenjena zgolj Ljubljani, temveč tudi številnim drugim občinam, ki bodo tu sežigale svoje komunalne odpadke. Edina trenutno funkcionalna sežigalnica je namreč tista v Celju.

Z zagonom nove sežigalnice bi tudi omejili porabo okolju škodljivejšega premoga za kar 70 odstotkov - tega sicer trenutno uvažajo iz Indonezije.

Tako bi skupno 30 odstotkov potrebne energije generirali iz sežiga odpadkov, 30 odstotkov sončne energije, deset odstotkov iz biomase ter 30 odstotkov iz plina; s tem bi odvisnost od globalnih trgov omejili na manj kot tretjino, kar bi predstavljalo veliko finančno olajšavo, je še dodal župan. 

Starejše novice