Foto: Bobo
zalastritof
Pet, 25.2.2022 21:00
Tudi danes so se na Trgu republike zbrali protestniki.

Tudi ta petek so se na Trgu republike zbrali protestniki. Zbrali so se ob 19. uri.

»Vlada (pogojnega zapornika) Janeza Janše pa je pred napovedanim protestom poskrbela za novo sramoto! Trg republike je danes ponovno ograjen! Tako vlada izkazuje spoštovanje protestu ob 30. letnici izbrisa? Tako naša vlada odgovarja na napoved protesta za mir in proti vojni v Ukrajini?« so zapisali pred začetkom protesta.

Jutri bo 30. obletnica izbrisa, ko je bilo 25.671 prebivalk in prebivalcev izbrisanih iz registra stalnega prebivališča.

»S tem so jim bile kršene človekove pravice, povzročena jim je bila neizmerna škoda, kar je priznalo tudi več sodišč, vendar pa kljub temu država v 30.letih ni prevzela jasne odgovornosti za to ali se jim opravičila,« so izpostavili.

Na protestu tudi izbrisani in njihovi svojci

Danes so izbrisani po 30 letih kršenja človekovih pravic in poniževanja končno dobili opravičilo države. Tega je izrekel predsednik države Borut Pahor, zahteva po državnem opravičilu pa je sicer tudi ena izmed 138 zahtev iniciative Glas ljudstva. A protestniki izpostavljajo, da je Pahor to storil prepozno:

»Vse krivice, ki so bile z izbrisom povzročene, zaradi tega še nikakor niso popravljene. Vendar pa gre za prvi korak k priznavanju jasne odgovornosti države.«

Na današnjem protestu so spregovorili izbrisani in njihovi svojci, govor pa je imel tudi Dragan Petrovec

Starejše novice