Foto: Branka Keser
zalastritof
Tor, 22.2.2022 06:55
Pust je vse bližje. Teden pred pustno soboto pa se je kljub deževnemu vremenu pred stojnico z Ivankinimi krofi vila dolga vrsta. Gre za najboljše krofe po izboru bralcev Ljubljanainfo.

Skoraj na vsakem vogalu v teh dneh že diši po krofih. To soboto in nedeljo bodo po Sloveniji hodile maškare, pustni torek pa bo letos prihodnji teden, 1. marca.

Ob tem pa se seveda spet poraja vprašanje - kateri krofi so tisti zares najboljši? 

Bralci Ljubljanainfo ste ta časten naziv nadeli Ivankinim krofom.

Iz ljubezni do peke se je razvila družinska obrt

Ivanka Brodar je s peko tradicionalne slovenske sladice - krofov - začela, ko je bila stara 15 let. Danes jih šteje že častitljivih 90.

»Ko sem bila stara 15 let, sem šla k sosedi, ki je delala krofe. Vprašala sem, kako se jih naredi. Pokazala mi je in rekla, da jih mora naslednji dan pripraviti za gasilce,« zgodbo za Ljubljanainfo začne pripovedovati 90-letnica.

»Šla sem domov in naredila svoje prve krofe. Pa mi je soseda rekla, da sem naredila še boljše kot ona in da jih bom za gasilce naslednji dan spekla kar jaz!« se spominja s širokim nasmehom na obrazu.

Tri generacije ustvarjalk slaščic

S peko krofov se v okviru Ivankinih krofov danes ukvarja tudi hčerka Ivanke Brodar, ki nosi enako ime kot mama, kličejo pa jo Ivica, pa tudi vnukinja začetnice te družinske obrti, Vesna Lipoglavšek.

»Mama mi s krofi sprva ni zaupala. Nato pa se je poškodovala, padla je z lestve. Ker je imela ravno takrat naročilo krofov, ki bi jih po morala speči za prijateljev rojstni dan, je 'jokala', da jih zdaj ne more narediti. Pa sem ponoči vstala in jih naredila jaz,« se zgodbe izpred 30 let spominja Ivica Brodar.

Marmelada mora biti marelična! 

Po njihovem mnenju mora biti marmelada v krofu marelična. Največkrat uporabljajo domačo marmelado, kar da krofu prijetno intenziven okus, kadar pa je zmanjka, uporabijo tudi kupljeno.

V prihajajočih dneh, za katere imajo ogromno naročil, pa bodo pekle tudi takšne z nutelo in vanilijevo kremo.

Kakšna je skrivnost pri ustvarjanju zares slastnega krofa?

»Vsaka gospodinja lahko naredi dober krof, če dela z dušo in veseljem. Če boš slabe volje, krofa ne boš naredil. Drugače pa ti bo absolutno uspel. Jaz sem vedno dobre volje, pojem, poslušam radio. Zares uživam v tem. Lahko me zbudite sredi noči in jih bom spekla,« se je nasmejala Ivica Brodar.

Pomembno je tudi, da redno menjavanje maščobe, v kateri cvrete krofe, pa tudi uporaba papirnatih brisač, ki vpijejo odvečno maščobo. Veliko pa k okusu pripomorejo tudi domače sestavine, recimo domača marmelada in domača jajca.

Glede priprave pa je 90-letnica poudarila: »Nič ne tehtam in ne gledam na uro. Pomemben je občutek. To je ljubezen.«

Med nasveti, ki sodijo k pripravi krofov, pa sta mati in hči dodali še enega uporabnega: »Ko se spečeš, zelo pomaga beljak, opeklino je treba namočiti v beljak.«

Na vprašanje, koliko krofov prodajo v enem dnevu, je 90-letnica hudomušno odgovorila: »Kolikor krofov naredimo, toliko jih pokupijo.«

Kje jih lahko poskusite?

Ivankine krofe vsako soboto najdete na domžalski tržnici, prodajajo pa jih tudi v Arboretumu, saj blizu stanujejo. Ta teden jih bodo prodajali v četrtek, petek in soboto, seveda pa si boste Ivankin krof lahko privoščili tudi na pustni torek.

Starejše novice