Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 21.11.2023 09:22
Deveta seja mestnega sveta Mestne občine Ljubljana.

Na deveti seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana je bil z glasovi koalicije Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda potrjen tudi drugi rebalans mestnega proračuna za leto 2023, skupaj s proračunskimi dokumenti za naslednji dve leti. 

Poleg tega so se svetniki seznanili s poročilom nadzornega odbora Mestne občine Ljubljana za leto 2022. 

Nadzorni organ je posebej priporočil natančno spremljanje stroškov projekta kopališča Ilirija in njegovo skladnost z okoljevarstvenimi standardi.

Po navedbah nadzornega odbora Mestne občine Ljubljana je zadolževanje občine v letu 2022 sledilo zakonskim omejitvam, saj je bila zgornja meja zadolževanja določena pri 32,4 milijonov evrov. 

Dejanski znesek zadolžitve Mestne občine Ljubljana je bil znatno nižji, ustavil se je pri 16,7 milijonov evrov. Skupna zadolženost Mestne občine Ljubljana je ob koncu leta 2022 znašala približno 110,4 milijonov evrov.

Energetika v škripcih

Podjetja znotraj skupine Javnega holdinga Ljubljana - to so LPP, Energetika Ljubljana in Voka Snaga - so se dodatno zadolžila v letu 2022. 

Nadzorniki izražajo skrb zaradi visoke zadolženosti Energetike, ki znaša skoraj 125 milijonov evrov finančnega dolga ob koncu leta 2022. 

Pomembno je tudi, da je velik del tega dolga (38 milijonov evrov) kratkoročen in bo potrebno refinanciranje, pri čemer se pogoji za zadolževanje ob rasti referenčnih obrestnih mer poslabšujejo. 

Počitniški dom bi lahko drago prodali

Ištvan Išt Huzjan je med razpravo o proračunu opozoril na spremembo načrtovane prodaje počitniškega doma v Špadičih pri Poreču. Gre za objekt na odlični lokaciji ob morju, glede katerega je upravljavec, Zavod za letovanje in rekreacijo otrok, zagotovil mestnemu svetniku, da je dobro zaseden ter da imajo potrjene rezervacije tudi za prihodnje leto (vključno z ljubljanskimi otroki) in da bi ga sami obnovili, če bi mestna občina zagotovila, da ga ne bo prodajala. 

Župan Zoran Janković pa je izrazil dvom v podatke Zavod za letovanje in rekreacijo otrok, češ da ob njegovem zadnjem obisku tam ni bilo niti enega ljubljanskega otroka. 

Ob tem je napovedal, da bo Mestna občina Ljubljana objekt leta 2024 prodala po visoki ceni ali ga dala v upravljanje drugemu upravniku.

Županu se je mudilo na derbi

Ob zaključevanju proračunske razprave je Zoran Janković odhitel na drugi polčas vroče tekme v Stožice, kjer sta se merili ekipi Cedevite Olimpije (ki je dvoboj tudi dobila) ter beograjskega Partizana.

Vodenje seje mestnega sveta je prevzel podžupan Aleš Čerin. V zadnji uri triurne seje so mestni svetniki tako sprejeli rebalans finančnega načrta Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana za leto 2023 in skladov finančni načrt za prihodnje leto.

Starejše novice