Foto: Jure Banfi
Peter Dominko
Tor, 21.11.2023 07:48
Po 14 letih in svetovnem prvenstvu v Južni Afriki mu je uspelo še drugič. Matjaž Kek je Slovenijo popeljal na novo veliko tekmovanje. Kako je uspeh izbrane vrste doživel Mariborčan?

Prihodnje poletje bo tudi na sončni strani Alp minilo v znamenju nogometa, Slovenija bo ena od 24 udeleženk evropskega prvenstva v nogometu.

V Nemčijo bodo tudi iz Slovenije zagotovo romali številni ljubitelji nogometa, po letu 2000, ko so Zlatko Zahović in soigralci zaigrali v Belgiji in na Nizozemskem, pa bo naša država znova del evropskega prvenstva.

Slovenci so si nastop na zaključnem turnirju zagotovili z včerajšnjo zmago. V razprodanih Stožicah so pred 16.432 gledalci premagali Kazahstan, ki je bil še zadnji konkurent za drugo mesto v kvalifikacijski skupini 9.

Navijači so po zadnjem sodniškem žvižgu slavili eno najpomembnejših zmag reprezentance v zadnjih letih, pod katero sta se z zadetkoma podpisala soimenjaka, Benjamin Šeško in Benjamin Verbič. Rajanje je trajalo dolgo v noč, nadaljevalo pa se bo tudi danes.

Cilj je bil jasen

Veselja po preboju na novo evropsko prvenstvo ni skrival niti Matjaž Kek. Mariborčan je po Srečku Katancu postal še drugi slovenski selektor, ki je Slovenijo popeljal na dve veliki tekmovanji:

»Smo veseli, srečni in ponosni. Mislim, da zasluženo. Hvala Sloveniji za to neverjetno pozitivno energijo v zadnjih mesecih. Izplačalo se je za to generacijo, ki je bila že skoraj označena za 'luzersko', za mladeniče, ki so postali moški in s tem vrnili vero v slovenski nogomet.

Smo tam, kamor smo hoteli. Cilj je bil jasen, že ko so se kroglice zavrtele na žrebu. Svoje poslanstvo smo naredili. Prepričan sem, da bo to nov zagon slovenskemu nogometu.

Hvala fantom, hvala mojemu štabu, hvala tudi vodstvu NZS, ki je verjelo v nas in me pustilo pri miru pet let, kar je v Sloveniji že skoraj svetovni rekord. Lep dan se je prevesil v krasno noč. Upam, da je pozitivna energija, ki smo jo ves čas čutili na igrišču, tudi vam v veselje in ponos.

Moj občutek je, da je Slovenija danes spet dihala kot eno in to je najlepše. Veseli smo, da so tudi nogometaši dali nekaj k tem uspehom slovenskega športa v zadnjem času. Fantje, čestitam vam!«

Foto: Jure Banfi

Imel je dober občutek

Dvainšestdesetletni strokovnjak se je na slovensko klop vrnil pred petimi leti, dvoboj s Kazahstanom pa je bil 50. v njegovi drugi eri, skupno pa že 99., če upoštevamo tudi prvo selektorsko obdobje.

Obračun s Kazahstanci je bil tudi zaradi dolgega čakanja na preboj na veliko tekmovanje eden najpomembnejših v zadnjih letih. Tudi Kek je priznal, da pred tekmo ni najboljše spal, pa čeprav je bil prepričan v uspeh svojih varovancev. Dokončno mu je odleglo po golu Verbiča:

»Takrat sem vedel, da je konec in smo na cilju. Takrat nismo mogli več niti pod razno izgubiti tekme. Videlo se je, kakšno breme je bilo na nas, predvsem po šoku v 46. minuti, ko smo iz prvega strela prejeli zadetek.

Mislim, da smo v prvem polčasu igrali dovolj agresivno, napadalno, da jim nismo pustili kaj dosti. Hoteli smo držati visok ritem, treba pa je priznati, da Kazahstan v tej skupini nima kar tako 18 točk. Viseli smo nekaj časa, pri fantih je bilo nekaj negotovosti, a smo to omilili z menjavami.

Potem smo spet nadzorovali tekmo. Se pa na takšnih tekmah pozna, da začnejo igrati tudi čustva in to je lahko zelo nevarno. Zbral sem že nekaj odločilnih tekem in ta zagotovo spada med najtežje, sem pa imel že od jutra dober občutek.

Požvižgaval sem si napev 'dviga Slovenije zastave' in fantje so me čudno gledali. Zdelo se mi je, da ne moremo izgubiti tekme. Res pa je, da smo trpeli. Težko je opisati, kaj se mi dogaja, sem pa predvsem vesel zaradi fantov. Rad bi, da so fantje naslovna zgodba tega dobrega rezultata.«

Naj bodo tekme na evropskem prvenstvu čim bližje Sloveniji

»Ne bi bilo pošteno izpostavljati kogarkoli, ko vidite to veselje. Ni pomembno, kdo je zabil, kdo je podal, kdo je branil, kdo se je žrtvoval eno minuto in kdo je bil na tribuni. Ravno zato je ta skupina ta fantov tako unikatna.

Rad sem imel in neverjetno sem spoštoval generacijo, s katero smo se uvrstili v Južno Afriko. Naredili so me drugačnega, ker so sami drugačni. Upam, da se bodo tudi ti fantje spoštovali, kot so se vse ostale generacije, saj si to zaslužijo.

O Benjaminu pa tole: nor je zadosti, da je dal takšen gol, kot ga je dal nocoj. Z njim smo potrpeli, on je spoštoval nas. Ne njega, nagradilo je nas vse, nagrajene so bile Stožice in Slovenija,« se je Kek dotaknil še zadetka, s katerim je Benjamin Verbič potrdil pot v Nemčijo.

Slovenci bodo nasprotnike na zaključnem turnirju stare celine dobili 2. decembra, ko bodo v Hamburgu izžrebali skupine. Že zdaj je jasno, da si je naša reprezentanca z zmago priigrala mesto v tretjem bobnu, z remijem bi bila v četrtem.

Evropsko prvenstvo 2024, ki bo potekalo med 14. junijem in 14. julijem, se bo igralo na desetih nemških stadionih, Kek pa si želi, da bi Slovenija tekme igrala čim bližje domovini.

Naj pride v Nemčijo deset ali dvajset tisoč Slovencev, saj so si to zaslužili, je poudaril Kek.

Starejše novice