Foto: Bobo.
Peter Dominko
Tor, 21.11.2023 08:12
Ni bil edini junak slovenske zmage, je bil pa tisti, ki je z zadetkom v 86. minuti potrdil slovenski preboj na evropsko prvenstvo. Benjamin Verbič je po vstopu v igro dosegel najpomembnejši gol kariere.

Pred leti je že bil član udarne enajsterice Slovenije, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pa je šest od devetih nastopov vknjižil kot adut s klopi.

Benjamin Verbič pri 29 letih spada med najizkušenejše člane izbrane vrste Slovenije, v dresu katere je zbral 56 nastopov. Šesti reprezentančni zadetek je bil verjetno najpomembnejši v karieri, z njim je potrdil slovensko vozovnico za evropsko prvenstvo 2024.

Z natančnim diagonalnim udarcem v desni kot vratarja Igorja Šackija je zapečatil usodo Kazahstana in poskrbel, da so razprodane Stožice slavile preboj na četrto veliko tekmovanje v zgodovini države.

»Ta misel je po naših glavah krožila že nekaj časa. Imeli smo samo en cilj, da se nocoj uvrstimo na evropsko prvenstvo. To smo hoteli storiti že na Danskem pa nam ni uspelo.

Trije dnevi so se zares vlekli, hoteli smo čimprej odigrati tekmo. Z zmago smo zaključili kvalifikacije in se uvrstili na evropsko prvenstvo,« je Vojničan po zmagi dejal pred mikrofonom Šport TV.

Na kocki je bilo veliko

Verbič, ki je pred dnevi pričel tekmo v danskem Kobenhavnu, kjer je preživel del klubske kariere, je po veliki zmagi Slovenije ponovil besede Jana Oblaka:

»Kapetan Jan Oblak je pred srečanjem dejal, da je potrebno v tekmo iti z glavo in ne na glavo. Mislim, da smo odigrali tekmo z glavo.

Gol Kazahstana na začetku drugega polčasa nas je malo presekal, sledilo je malce slabših 15, 20 minut. Bilo je nekaj napetosti, saj je bilo veliko na kocki, vendar smo se pobrali in zabili zmagoviti zadetek. Končno lahko slavimo!«

Slovenija se na velika tekmovanja vrača prvič po letu 2010, ko je prav pod vodstvom Matjaža Keka zaigrala na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Po 24 letih pa bodo Slovenci znova zaigrali na prvenstvu stare celine. 

Hoteli ponoviti dosežek predhodnikov

Na pretekle dosežke slovenskih nogometašev se je po zmagi spomnil tudi Verbič. Član atenskega Panathinaikosa je poudaril, da so želeli s soigralci postati del slovenske nogometne zgodovine:

»Publika ni odpovedala, z nami smo bili od prve do zadnje minute. Že na Danskem so bili z nami, za kar se jim lahko zahvalimo. Lepo je videti, da se v Sloveniji spet dogaja nogometna pravljica, ki smo jo tako dolgo pogrešali pri nas.

Fantje smo gledali posnetke iz preteklosti, ko se je najprej uvrstila generacija Zlatka Zahovića, nato še generacija Robija Korena in Boštjana Cesarja. Hoteli smo biti del slovenske nogometne zgodovine in mislim, da nam je to nocoj uspelo.«

Slovenski nogometaši so z najbolj vztrajnimi navijači rajali že včeraj pred stadionom Stožice, slavje pa se danes nadaljuje v središču Ljubljane.

Reprezentanca bo nasprotnike na evropskem prvenstvu dobila z žrebom, ki bo opravljen 2. decembra.

Starejše novice