Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 1.11.2022 07:45
Bliža se prvi november, č as ko bomo Slovenci spet množično obiskali grobove naših najdražjih, ki so umrli in prižgali sveče njim v spomin. Ker pa predstavljajo klasične sveče veliko obremenitev za okolje, bo bolje, če se letos odločimo za alternativo.

Namesto klasičnih sveč v plastični embalaži lahko že nekaj let kupimo tudi elektronske in solarne sveče, vendar pa moramo pri elektronskih svečah paziti, da preden svečo zavržemo, odstranimo baterijo in jo pravilno recikliramo.

Naredimo sveče iz voska ali voščenk

Posnemamo lahko naše prednike, ki so na grobove nosili sveče iz voska, ki niso obremenjevale okolja.

Tako lahko sami doma naredimo sveče iz odpadnega olja ali čebeljega voska in kozarca za vlaganje. Če imamo majhne otroke in odvečne voščenke, lahko svečo naredimo tudi iz voščenk.

Pri izdelavi sveč iz čebeljega voska nam lahko pomagajo otroci, saj za izdelavo potrebujemo le satje in stenj.

Malo zahtevnejša je izdelava sveč iz odpadnega olja, saj moramo biti previdni pri segrevanju mešanice olja in parafinskega voska. Ko se vosek stali pa ga previdno preliti v kozarec za svečo, da se ne bi poškodovali.

Mlajši otroci lahko pokojnikom namesto sveče narišejo risbice, starejši pa napišejo pismo. Prav tako lahko na grob odnesemo tudi doma narejene venčke.

Vedno bolj priljubljene tudi sveče iz lesa

Odločimo pa se lahko tudi za vedno bolj priljubljeno svečko iz lesa oziroma iz lesa izrezane podobe sveč. Lahko pa poiščemo ploščate kamne in nanje narišemo podobe sveč ali angelčka in jih postavimo na grob.

Virtualne sveče in dobrodelnost

Če s prižiganjem sveč ne želimo obremenjevati okolja, se lahko odločimo tudi za prižig virtualne sveče, in sicer na platformi Sveča manj, ki jo je pred leti zagnalo ministrstvo za okolje in prostor.

Lahko pa podpremo tudi dobrodelno akcijo Manj svečk za manj grobov, ki jo že nekaj let pripravlja Fundacija svečka, kjer lahko prižgemo virtualno svečko in s poslanim sporočilom SVECKA ali SVECKA5 darujemo od enega do pet evrov za medicinske pripomočke ter zdravljenje bolnih.

Starejše novice