Rebeka Sivka
Ned, 11.7.2021 08:00
Ljubljana ima številna jezera, kjer se lahko na vroče dni hladite. Zbrali smo pet jezer, kjer poleg osvežitve dobite tudi lepe razglede.

Slovenija spada med države, ki imajo veliko jezer. Ta so priročna predvsem poleti, saj se lahko v njih osvežimo, njihova lega pa pogosto ponuja tudi izjemno lepe razglede. 

Izbrali smo pet jezer v okolici Ljubljane, kjer lahko preživite svoje poletne dni. 

1. Jezero Rakitna

Jezero na Rakitni je priljubljena izletniška točka v slikovitem naravnem okolju ter izhodišče vrste sprehajalnih in pohodnih poti. Ob njem stoji sodoben hotel, ki ponuja udobje za najbolj zahtevne goste. V jezeru se je poleti mogoče kopati, pozimi pa se na njem drsati. Zelo dobre so tudi možnosti za ribolov, loviti je mogoče krape, amurje, ostriže ter postrvi.

Jezero na Rakitni je izhodišče za priljubljeno krožno sprehajalno pot ter za arheološko učno pot, ki vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa in obrambnega obzidja. Rakitna je tudi izhodišče za daljše pohodne in kolesarske poti. Najbolj priljubljena med njimi vodi na bližnji Krim. 

2. Podpeško jezero

Podpeško jezero je majhen, a v marsičem poseben naravni biser ob obrobju Ljubljanskega barja. Je skoraj popolnoma okroglo, a zelo globoko in se napaja iz sedmih kraških izvirov pod bližnjim gozdom. Voda iz jezera odteka pod zemljo, skozi globok lijak.

Ob jezeru je poleti urejeno manjše kopališče. Ob njem je gostilna s slovensko hrano. V jezeru je mogoč tudi ribolov. Ribiči v njem lahko lovijo velike krape, ščuke, klene, linje, ostriže in ogromne tolstolobike. Ribolov je mogoč tudi pozimi, saj površina jezera le redko zamrzne.

 

 

3. Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri Zbiljah. Jezero je nastalo leta 1953, ko so ob izgradnji hidroelektrarne Medvode postavili jez.

Zbiljsko jezero je že kmalu postalo priljubljena izletniška točka, prav tako pa se je primerno temu razvila tudi vas Zbilje. V Zbiljah lahko najdemo izposojevalnico kanujev in čolnov ter bar, kjer se lahko posončite na ležalnikih. Ob jezeru lahko najdemo še zelo lepo urejeno igrišče za otroke, igrišče za odbojko in prostor za piknike.

4. Gradiško jezero 

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica. Je eno izmed mlajših v Sloveniji in tako ni čudno, da zanj ne ve prav veliko ljudi. Nastalo je šele med gradnjo štajerske avtoceste.

Na Gradiškem jezeru od leta 2015 vsako leto na začetku junija poteka jadralna regata z jadrnicami tipa Mini 12. Regato prireja Jadralni klub Adama Ravbarja, ki redno prireja regate tudi v Dalmaciji in na Bohinjskem jezeru. 

5. Trbojsko jezero 

Trbojsko jezero, imenovano tudi Mavčiško in Kranjsko jezero, je umetno jezero zahodno od vasi Trboje v Občini Šenčur na severozahodu Slovenije. Nastal je leta 1986 kot rezervoar za hidroelektrarno Mavčiče z zajezitvijo reke Save. 

Spada med deset največjih jezer v Sloveniji, znano pa je predvsem po supanju. 

Starejše novice