Fotografija je simbolična.
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 22.7.2022 06:54
Natakarji v mnogih gostinskih lokalih ob Ljubljanici se zaradi poti do teras, po kateri se vozijo tudi kolesarji in mopedisti, na dnevni ravni srečujejo z nevarnostjo, nekateri so po trčenjih pristali v bolnišnici.

Kot smo nedavno poročali, je za natakarje nekaterih lokalov v prestolnici prečkanje poti do miz ob Ljubljanici kot adrenalinski šport, saj so po trčenju s kolesarji ali mopedisti nekateri med natakarji pristali celo v bolnišnici.

Ena od lokacij, kjer imajo številni lokali terase ločene s potjo, je za mnoge natakarje precej nevarno, je Cankarjevo nabrežje, precej podobna je situacija na Petkovškovem nabrežju.

»Ves čas se nam dogaja, da se nekdo zaleti v nas natakarje, ko imamo poln pladenj. Pogosteje se v nas zaletijo kolesa in skiroji. Vozniki se ne opravičijo in samo nadaljujejo svojo pot, kot da se ni nič zgodilo. To se dogaja na dnevni ravni,« je za Ljubljanainfo povedal najboljši natakar po mnenju bralcev Ljubljanainfo Asmir Havzija iz lokala Divine.

Preverili smo, kaj o tovrstnih dogodkih pravijo ljubljanski policisti.

Vse več kršitev

»Na območju celotnega mesta Ljubljane, kot tudi ožjega mestnega jedra, zaznavamo večje število kršitev povezanih z vozniki enoslednih ter lahkih motornih vozil,« so na Policijski upravi Ljubljana povedali za Ljubljanainfo.

V primerjavi s prvim poletjem lanskega leta so v letu 2022 zaznali za deset odstotkov več kršitev cestno prometnih predpisov pri kolesarjih. Kar za 50 odstotkov več kršitev kot leto poprej, pa je bilo zaznanih kršitev pri uporabnikih lahkih motornih vozil, torej pri uporabnikih e-skiroja in voznikih kolesa s pomožnim električnim motorjem.

Najpogostejše kršitve so nepravilna stran in smer vožnje, uporaba površin, ki niso namenjena vrstam vozil, neprilagojena hitrost vožnje, vožnja v rdečo luč, zelo zaskrbljujoč  pa je tudi podatek o uporabi določenih naprav ali opreme (kot je recimo mobilni telefon) med vožnjo.

Policisti so letos zaznali že 223 tovrstnih kršitev pri kolesarjih in 17 kršitev pri uporabnikih lahkih motornih vozil.

Vse več je tudi prometnih nesreč

»Vse to vpliva tudi na povečanje število obravnavanih nesreč. Letos smo do, 21. junija obravnavali skupno 175 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji in 30 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki lahkih motornih vozil. Število slednjih nesreč je poraslo za več kot tri krat,« so izpostavili.

Huje je bilo poškodovanih 18 kolesarjev in pet udeležencev na lahkih motornih vozilih. Kar 119 kolesarjev in 19 uporabnikov lahkih motornih vozil se je lažje poškodovalo.

Na območju Policijske uprave Ljubljana v letošnjem letu beležijo dve prometni nesreči,
v kateri sta udeleženca na enoslednih vozilih (kolesarja) umrla. 

Ljubljanski policisti posebno pozornost z nadzori posvečajo praktično vsem uporabnikom tako imenovanih enoslednih vozil, kolesarjem, mopedistom, uporabnikom lahkih motornih koles (e-skirojev).

»Najšibkejše udeležence želimo vzpodbuditi k odgovornejšemu in varnejšemu ravnanju (upoštevanje prometnih pravil, uporaba prometnih površin, uporaba zaščitne opreme in podobno). Ob ugodnih vremenskih razmerah je teh udeležencev na cesti vse več in želimo, da bi vsi vozili varno, hkrati pa na najšibkejše udeležence v prometu želimo opozoriti voznike osebnih vozil.

Enako velja tudi za odnos do pešcev, še posebej v conah umirjenega prometa in tam kjer je previdena skupna raba površin namenjena pešcem in voznikom enoslednih ali drugih vozil,« so poudarili.

Varnost je odvisna od udeležencev v prometu

Izpostavili so še, da je število kolesarjev v strogem središču Ljubljane največje. 

»Poudarjamo, da je varnost v največji meri  odvisna od ravnanja udeležencev v prometu in lahko za svojo varnost kot varnost drugih storijo največ sami,« so še sporočili. 

Starejše novice