Fotografija je simbolična.
Pia Seidl
Tor, 12.7.2022 07:03
Številni natakarji v Ljubljani se na delovnem mestu dnevno srečujejo z nevarnostjo. Med gostinskimi lokali in njihovimi mizami je pot, po kateri se z veliko hitrostjo vozijo kolesarji, vozniki skirojev in mopedisti.

Cankarjevo nabrežje v prestolnici, kjer imajo številni lokali terase ločene s potjo, je za mnoge natakarje precej nevarno, precej podobno je na Petkovškovem nabrežju. Ne verjamete? Preberite izkušnje, ki so jih z Ljubljanainfo delili natakarji in natakarice.

Za mnenje smo vprašali najboljšega natakarja v Ljubljani po mnenju bralcev Ljubljanainfo Asmirja Havzije iz lokala Divine:

»Ves čas se nam dogaja, da se nekdo zaleti v nas natakarje, ko imamo poln pladenj. Pogosteje se v nas zaletijo kolesa in skiroji. Vozniki se ne opravičijo in samo nadaljujejo svojo pot, kot da se ni nič zgodilo. To se dogaja na dnevni ravni,« je pojasnil.

Zaposleni v usta prileteli drobci razbitega krožnika

Zaposlen v baru Promenada nam pove, da so zaposleni zaradi neprevidnih in neobzirnih kolesarjev že utrpeli hujše poškodbe.

»V sosednjem baru je kolesar zbil dekle. Ta je padla po tleh, košček razbitega krožnika pa je pristal v njenih ustih. Poklicali smo rešilca. Kolesar, ki je bil odgovoren za to nesrečo, je pobegnil. Tudi mene in sodelavko je že nekajkrat ob prečkanju te poti zbil kolesar. To se pogosto dogaja.

Načeloma se po tej poti vsi zelo hitro vozijo, čeprav se načeloma ne bi smeli. Skiroji pa so še nevarnejši, ker se vozijo po pločniku,« nam je zaupal.

Tudi v baru Premier je zaposlena z nami delila zgodbo sodelavke, ki je zaradi posledic trčenja s kolesarjem pristala v bolnišnici.

Neobzirna vožnja kolesarjev

»Ljudje, ki hodijo, niso problem, kolesarji so. Lansko leto je sodelavko zbil kolesar, ker se je vozil brez zavor. Ona je imela zaradi posledic trčenja pretres možganov. Tudi vame so se že večkrat zaleteli.

Potrebovali bi dodaten nadzor, da bi se na tem delu omejilo število kolesarjev. Policisti so povsod, samo tam, kjer jih potrebuješ, jih ni. To predstavlja veliko težavo. Sploh skiroji so problem. Zelo pogosto se dogajajo tovrstne nesreče. Če imaš na terasi gnečo ter hodiš gor in dol, včasih koga spregledaš in nisi tako pozoren,« izvemo v pogovoru z natakarji.

Zaposlena v baru Lepa Vida je povedala, da teh problemov zaenkrat še nima. Pravi, da preden s pladnjem stopi na pot ob Ljubljanici, vedno pogleda levo in desno. Sicer pa se strinja, da se veliko ljudi sploh ne ozira na natakarje, ki tu hodijo s pladnji. Po večini problem predstavljajo kolesarji in skiroji, ki v tem delu ne upočasnijo hitrosti, meni.

Izpostavila je, da v poletni sezoni predstavljajo problem tudi velike skupine turistov z vodiči.

Prečkanje poti kot adrenalinski šport

V restavraciji Forum so povedali, da tu ne gre za težave s turisti, ampak predvsem z lokalnim prebivalstvom.

»Ja, saj pogledaš levo in desno, ampak če kolesar vozi z veliko hitrostjo, se je težje umakniti. V eno sodelavko se je zaletela gospa s kolesom, vendar je po nesreči kar nadaljevala z vožnjo. Jaz pravim, da je prečkanje te poti najbolj adrenalinski šport. Nošenje 14 gin tonikov ali desetih piv še gre, prečkati to pot pa je pravi izziv,« pripovedujejo zaposleni.

Želeli bi si, da so kolesarji pri vožnji bolj pozorni na ljudi. Lansko poletje je moral priti rešilec, ker je zaposleno v drugem baru zbil kolesar in je utrpela hude poškodbe. Tudi v sogovornico se je s kolesom zaletela starejša gospa, in za nesrečo okrivila natakarico.

»Seveda ne želim, da stara gospa pade, ampak ona je po padcu glasno vpila name in gledalo me je celo nabrežje. Res nerodna situacija,« nam je zaupala.

Se bo to območje spremenilo v cono za pešce?

Tudi v kavarni Lolita so podobnega menja. Vsakdan se jim zgodi, da se nekdo pri prenašanju pijače in sladic zaleti vanje. Izpostavili so dostavljalce hrane. 

Zaposleni so povedali, da so podžupanu, ki je njihova redna stranka, omenili problem in nesreče, ki se dogajajo na dnevni ravni. Po njihovih besedah jim je v odgovor povedal, da razmišljajo, da bi ob Ljubljanici naredili samo cono za pešce.

»Saj si pozoren in gledaš naokoli, ampak ko greš že neštetokrat ven in noter se samo obrneš in se že zaletiš. Za vikend se po tej poti s kolesi vozi petčlanska družina, vsi gledajo okoli in nas sploh ne opazijo,« je sklenil eden od zaposlenih v Loliti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice