Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 5.7.2022 11:21
Visoke temperature močno vplivajo tudi na delavce na prostem in zaposlene v večjih proizvodnjah.

Kot smo že poročali, so prejšnji teden v enem izmed mariborskih šotorov Lesnine temperature dosegle tudi 41 stopinj, zaradi česar je eden izmed zaposlenih doživel kolaps in dobil vročinske krče.

»En delavec je utrpel iz tega razloga vročinske krče. Vodstvo oziroma njegov nadrejen ga je hotel poslati domov, vendar ga je en sodelavec zaradi njegovega stanja in izgleda peljal v univerzitetni klinični center na urgenco,« pravi Alenka Rožman, sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije na območju Podravja in Koroške.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je o tem obvestila inšpektorat za delo, ki je šotor nemudoma zaprl.

V šotoru je bilo vroče že nekaj mesecev prej

Prodajni šotor je bil sicer odprt že nekaj mesecev, temperatura pa je že takrat presegala 28 stopinj.

»Takrat še je bilo na nek način znosno, pri 28 stopinjah, zdaj pri 38 pa je bilo ogroženo tako življenje kupcev, kot delavcev,« meni Rožman.

Da je delo v tako visokih temperaturah nevzdržno se strinja tudi mimoidoča, ki smo jo srečali na mariborski ulici: »To se ne bi smelo dogajati, enostavno ne. Saj pa tudi za pse skrbimo, da ne bi potem malo bolj za ljudi skrbeli.«

Lesnina: Najvišja dopustna temperatura je 28 stopinj Celzija

Iz Lesnine so nam pisno sporočili, da je že doslej veljajo, da se šotor ob višjih temperaturah zapre.

»Sedaj smo še dodatno opredelili, da je najvišja dopustna temperatura za obratovanje šotora 28 stopinj Celzija. Kadar temperatura v njem preseže to vrednost, se šotor zapre,« so pojasnili.

Dodajajo pa še: »Sicer je delovno mesto v šotoru opremljeno z dvema ventilatorjema za hlajenje. Zaposlenim je ves čas na voljo tudi ohlajena voda. Prodajalci se v šotoru nahajajo le takrat, kadar so tam prisotni tudi kupci. Sicer imajo navodilo, da se umaknejo v senco na prostem.«

Mesarič: »V nekaterih prostorih temperatura presega tudi nad 50 stopinj«

V Podravju sindikati sicer pogosto beležijo prijave zaradi vročine na delovnem mestu.

»Tudi danes so me klicali, da v nekaterih prostorih temperatura presega tudi nad 50 stopinj. Kar je zelo žalostno, zelo neodgovorno. Potem pa delodajalci zopet, ko se takšna temperatura pojavi rečejo: 'Ja saj naši delavci pa imajo vodo, naši delavci pa imajo napitke.' To so kratkoročne rešitve,« dodaja Milan Mesarič, predsednik Sindikatov Podravja.

V enem izmed pomurskih podjetij so zaposlenim za ohladitev v vročih delovnih razmerah ponudili tudi sladoled. Mesarič pa je zelo kritičen tudi do inšpektorata za delo.

»Teh primerov je veliko, da se mora nekaj narediti, potem pristojne službe ukrepajo, je zelo žalostno. Šotorov, kjer se odvija neki del proizvodnje, je zelo veliko v Sloveniji in inšpektorji bi to morali videti. Ne pa, da se mora nekaj slabega narediti, potem pa so vsi pametni, vsi junaki,« je jasen Mesarič.

Kot še poudarja, so o tem obvestili tudi novega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Meseca, ki je pred kratkim obiskal Maribor. Ta pa jim je obljubil, da se bo na tem področju naredilo več kot do sedaj. 

Starejše novice