Rebeka Sivka
Ned, 18.7.2021 13:54
Ste za športni izziv? Ljubljana ponuja nešteto hribov, kjer lahko preizkusite svojo kondicijo, za vas pa smo izbrali pet hribov, ki bi jih moral osvojiti vsak Ljubljančan.

Slovenija je popolna država za pohodnike, naša prestolnica pa ima številne hribe, kjer se lahko Ljubljančani rekreirajo. Izbrali smo pet hribov, za katere menimo, da jih mora osvojiti vsak Ljubljančan. 

1. Šmarna gora

Vzpon na Šmarno Goro traja med pol do nekaj več kot ene ure, odvisno od poti, ki si jo izberete. Urejenih in označenih poti, povečini relativno nezahtevnih, je približno petnajst.

Na vrhu se razprostira čudovit razgled na Kamniške in Julijske Alpe, po Ljubljanski kotlini in celo na Dolenjsko s Trdinovim vrhom. Na vrhu je tudi znameniti zvonček, ki naj bi tistim, ki nanj pozvonijo, uresničil skrite želje.

2. Rašica

Vrh Staneta Kosca, bolj znan pod imenom Rašica, se nahaja severno od Ljubljane, natančneje nad vasjo Rašica in Dobeno.

Z vrha na katerem stoji 17 metrov visok razgledni stolp se nam odpre lep razgled po večjem delu osrednje Slovenije, kjer najlepše vidimo Kamniško Savinjske Alpe. Le nekaj metrov pod vrhom pa se nahaja tudi planinski dom, ki je odprt vsak dan.

3. Krim

Krim je najvišja vzpetina daleč na okoli in temu primeren je tudi razgled z vrha. Pod nogami nam leži celotno Ljubljansko barje, zelo lep pogled boste imeli na Kamniško Savinjske Alpe, proti desni se nam nad Grosupljim odpira veriga Posavskega hribovja s Kumom, ob lepem vremenu se vidi tudi Pohorje. 

Zaradi svojega položaja in oblike je ena najbolj prepoznavnih gora v okolici Ljubljanske kotline, ki jo vsako leto obišče na tisoče planincev in izletnikov.

4. Velika planina

Velika planina spada v Kamniško savinjske Alpe in obsega 5,8  kvadratnih kilometrov, najvišji vrh je Gradišče, ki se dviga 1666 metrov nad morjem.

Velika planina ponuja res čudovit razgled na okoliške vrhove, kot so Grintovec, Skuta, Brana, Ojstrica, Planjava, Lučka Baba ter Kamniško sedlo. Posebej lep je razgled spomladi, ko so te gore še vedno odete v bele zimske kapice.

5. Polhograjski Dolomiti 

Polhograjski Dolomiti, imenovani tudi Polhograjsko hribovje, Polhograjci ali Pograjci, so slovenska geografska regija, ki na severu meji na nekoliko višje Škofjeloško hribovje, na jugu pa na Ljubljansko kotlino oziroma Ljubljansko barje.

Med najbolj priljubljenimi pohodniškimi točkami sta Jakob in Osolnik. Razgiban predalpski svet zahodno od Ljubljane je znan po priostrenih vrhovih, lepih razgledih in pestremu rastlinstvu.

Starejše novice