Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 2.1.2023 13:35
Sia je komaj petletna deklica, ki je v Dubaju dosegla več kot izjemni rezultat. V svoji skupini je dosegla šampionski pokal - najvišjo možno nagrado.

Sia Pernat prihaja iz Stanošine v Podlehniku, letošnje leto pa si bo gotovo zapomnila tudi po potovanju v topli Dubaj. Tam je bilo tekmovanje v hitrostnem računanju Brainobrain

Pa veste, kaj je metoda Brainobrain? Gre za metodo, ki spodbuja enakomeren razvoj leve in desne hemisfere otroških in mladostniških možgančkov. Metoda temelji tudi na učenju z abakom, napravo, ki jo tudi Sia redno uporablja. Gre za leseno azijsko računalo, ki pa ga Sia kmalu več ne bo potrebovala. Zakaj? Skozi metodo se ga bo naučila kar vizualizirati. 

Otroci si ustvarijo mentalno sliko računala v glavi, nekateri pa to možgansko telovadbo celo tako izpopolnijo, da lahko sočasno izvajajo različne matematične operacije. 

Stopenj Brainobrain je deset, Sia je za zdaj na drugi stopnji in tako je tudi tekmovala med otroci na drugi stopnji. Pri metodi Brainobrain je pomembna stopnja, manj starost. 

Sia že več kot leto dni obiskuje Brainobrain program na Ptuju, za katerega sta mama Biserka Erhatič in oče Dejan Pernat izvedela preko družbenih omrežij. Na Ptuju otroške možgančke trenira Urška Bratoš, ki je otrokom - po besedah mame in očeta - posebno ljuba, saj jim na zabaven način približa metodo.

Na letalo brez pričakovanj, med čakanjem na rezultate pa 'čof' v bazen

Biserka Erhatič, Siina mama, pove, da so se na tekmovanje v Dubaj odpravili brez posebnih pričakovanj. Šli so za izkušnjo, iz priložnosti tekmovanja pa so si pripravili družinski oddih. 

Tekmovalo je čez dva tisoč otrok, prišli so iz celega sveta, mnogi med njimi, tako kot Sia, izjemni hitrostni računarji. Pomembno je tudi omeniti tremo, ki se lahko pojavi ob takem velikem tekmovanju. Sia nam sicer z nasmeškom zaupa, da strahu ni čutila. 

Samo tekmovanje traja le tri minute. V tem času morajo otroci in mladostniki pravilno izračunati čim več računov. Po tekmovanju in pred razglasitvijo rezultatov so imeli otroci in starši proste ure - Sia je te z veseljem izkoristila za sproščen skok v bazen. 

Za tak rezultat, kot ga je dosegla deklica iz Podlehnika, pa je potreben tudi trening. Mama in oče sta s Sio trenirala vsak dan. Gre za kratke treninge, le nekaj minut nekajkrat na dan.

To, da so Sii posebno zabavni, pa kaže tudi dejstvo, da trenira še zmeraj, četudi se na tekmovanje več ne pripravlja. 

»Še preden smo stopili na letalo, je za naju že bila zmagovalka,« nam je ponosno zaupala mama. Med treningi je deklica izračunala okoli šest tisoč računov - Biserka nam je dejala, da sta ponosna že zaradi pridnega treniranja, na tak rezultat - prvo mesto v svoji skupini - pa nista upala pomisliti. 

Njene uspehe pa so prepoznali tudi v skupini Brainobrain na Ptuju, v vrtcu pa tudi na podlehniški občini. Bo celo najmlajša občanka Podlehnika, ki jo je kadarkoli sprejel župan. 

Position, ready, start! 

To so besede, ki zaznamujejo začetek tekmovanja v hitrostnem računanju. Ko otroci zaslišijo 'position', morajo sedeti z rokami v naročju. Sledi beseda 'ready', ko otrok lahko prime za leseno računalo in svinčnik. 

'Start' zaznamuje začetek tekmovanja. Otroci takrat obrnejo polo in začnejo z računanjem. 

V avditoriju lahko sedijo tudi starši, a so ločeni od otrok. Siina mama nam je pojasnila, da je ob tem v avditoriju zavladala smrtna tišina. Tri minute se zdijo cela večnost. 

»Vse je novo za nas. Vsako stopnjo, ki se je nauči, se je z otrokom učimo tudi starši,« je razložila Biserka. 

Tekmovanje je Sia ohranila v lepem spominu, saj si želi tekmovati tudi naslednje leto. Še pred tekmovanjem v Dubaju pa pride na vrsto tekmovanje v Sloveniji, ki je le za slovenske otroke. Spomladi jo tako čaka nov izziv. 

Očarana nad številkami in barvami 

Siina mama nam pove, da je bila njena hčerka že kot zelo majhna deklica očarana nad številkami in barvami. Veliko je štela, pred četrtim letom je poznala zapise vseh števil. 

Na uricah Brainobrain pa otroci ne le računajo, temveč tudi barvajo, se naučijo kakšne pesmice in se na splošno zabavajo. 

Kot staršema se jima je zdelo pomembno, da otroka taktično motivirata, da ne obupa, da se z novim izzivom, pa naj bo računski ali kak drug, spopade z veseljem. 

Mama in oče sta opazila tudi izjemno koncentracijo, ki je prišla s treningi Brainobrain. Sia med pogovorom za mizo hitrostno računa, pogovor je sploh ne zmoti. Ne zmoti je niti hipni gib ali razlitje kozarčka - pogled se z lista z računi ne umakne. Med računanjem si celo zamrmra kakšno pesmico, prstki pa vmes preštevajo krožce na računalu. 

Naslednje leto pa Sio čaka še en izziv. Prestopila bo prag prvega razreda. Na vprašanje, ali se šole veseli, s širokim nasmeškom pritrdi.

In kaj je tisto, kar jo čez prag šole najbolj vleče? Novi učitelji, sošolci, morda zabavanje s števili? Razigrano nam je razložila, da so na igrišču pri šoli pač boljša igrala.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice