Slika je simbolična
Pia Seidl
Pon, 27.3.2023 12:15
Med vikendom so ljubljanski policisti prijeli moškega, ki je osumljen, da je zanetil požar na območju Rožnika.

Policisti so pri izvajanju usmerjenih nalog pri preiskavi požarov na območju Šiške v petek pozno zvečer zaznali, da je prišlo do zanetenja dveh požarov na gozdnem območju Rožnika.

Osumljenec na dveh mestih zanetil požar

Poleg policistov na terenu je sodeloval tudi helikopter letalske enote policije, ob zaznavi požarov pa so pričeli izvajati ukrepe za izsleditev osumljenca.

Osumljenec je na dveh različnih lokacijah zanetil požar.  

Prvi se ni razširil, saj so ga s hitrim ukrepanjem pogasili policisti, drugega večjega obsega, pa so v nadaljevanju pogasili gasilci in s tem preprečili nenadzorovano širjenje in veliko materialno škodo.

Osumljenec je 30-letni moški, ki je s kraja požara pobegnil s kolesom, pri tem pa so ga policisti zaznali in ga v nadaljevanju prijeli ter mu za čas zbiranja informacij odvzeli prostost.  

Opravljen je bil ogled krajev, pri tem pa je bila najdena še ena lokacija, kjer je osumljenec skušal zanetiti požar, a se ta ni razvil. 

Preiskovanje požarov v Šiški

Na Policijski upravi Ljubljana intenzivno preiskujejo še tri primere požigov vozil na parkiriščih na območju Šiške, do katerih je prišlo v zadnjem polletnem obdobju.

Intenzivna kriminalistična preiskava in zbiranje obvestil je usmerjeno tako na izsleditev zaenkrat še neznanega storilca ali storilcev, morebitno medsebojno povezanost dogodkov, kot tudi povezavo z opisanima požaroma in prijetim osumljencem.

Požar uniči večino sledi kaznivega dejanja, zato je preiskava tovrstnih kaznivih dejanj zahtevna in lahko traja dalj časa.

Vsak požar poslabša možnost za uspešno preiskavo

Vsak uničen dokaz slabša možnosti za hitro in uspešno preiskavo, posledično pa je tudi manj možnosti, da bi storilca povezali s krajem kaznivega dejanja.

Z policijske uprave sporočajo, da gre v večini primerov za sume kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, za katerega se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Ko je s požarom ogroženo tudi ostalo premoženje velike vrednosti ali življenje ljudi, pa preiskujemo tudi elemente kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti.

V primerih, ko gre za požig stanovanjskega, poslovnega ali gospodarskega objekta, obravnavamo kot kaznivo dejanje požig.

Podtikanje požarov

V sušnem obdobju je praviloma več požarov v naravi. Posebej ne izstopa nobeno območje, prav tako so različni vzroki za nastanek požarov. 

V primeru, da se s kriminalistično preiskavo ugotovi, da gre za podtaknjen požar oziroma požig, preiskujejo tudi morebitne povezave med dogodki in izvajajo že omenjene ukrepe za odkritje storilca.

Glede samih kaznivih dejanj povezanih s podtikanjem požarov je teh največ na zabojnikih za odpadke, barakah in vozilih, dogodki pa so pogostejši ob koncu tedna v nočnem času, večino pa obravnavajo na območju mestne občine Ljubljana.

Starejše novice