Ljubljanainfo
Čet, 23.3.2023 09:59
Portal Necenzurirano je objavil seznam nekaterih znanih kupcev stanovanj v luksuznem Centru Šumi, večina za nakup ni potrebovala kredita.

Kot navaja portal Necenzurirano, je do zdaj znanih le 44 lastnikov stanovanj v luksuznem stanovanjskem kompleksu Šumi v središču prestolnice, torej manj kot polovica. A uredništvo portala je z analizo ugotovilo, da je med temi 44 kupci kar 28 takih, ki za nakup prestižnega stanovanja niso potrebovali bančnega posojila.

Med njimi najdemo zdravnike, nekdanje menedžerje, odvetnike, podjetnike in vlagatelje, večina je stanovanje v Šumiju, predvideva portal Necenzurirano, kupila kot naložbo.

Pet kupcev je nato takih, ki so si od bank izposodili le manjši del potrebnega denarja za nakup. Večino kupnine so pokrili z lastnimi sredstvi. 

Le četrtino stanovanj so torej znani lastniki v veliki večini financirali s hipotekarnim posojilom, ki so ga najeli pri banki.

Da je v zadnjih letih vedno manj kupcev, ki dražje nepremičnine kupujejo z bančnimi posojili, je novinarjem Necenzurirano v neuradnih pogovorih potrdilo več ostalih investitorjev in poznavalcev gradbenega trga.

Do zdaj znani lastniki stanovanj so tako zanje skupaj plačali od 20 do 30 milijonov evrov, nanje pa so vknjižili le za nekaj več kot pet milijonov evrov hipotek.

Kar nekaj kupcev prihaja iz zdravstva

Med kupci novih stanovanj v Šumiju jih po informacijah Necenzurirano vsaj pet prihaja iz zdravstva, tudi javnega.

V lasti imajo večja stanovanja, vsa merijo več kot 100 kvadratnih metrov, ki so bila na prodaj tudi za več kot 600.000 evrov. Od tega so jih štirje kupili brez hipoteke, zadnji pa je nakup 130 kvadratnih metrov velike nepremičnine v drugem nadstropju, ki ji pripada še 15 kvadratnih metrov terase, financiral s pomočjo 137.000 evrov visokega posojila.

Dve zdravnici, ki sta solastnici stanovanj, sta že upokojeni. Tretji je zobozdravnik s samoplačniško ambulanto v Ljubljani. Preostala dva sta radiologa. Eden od radiologov, ki je kupil stanovanje v Šumiju, bi naj ob redni službi v javni bolnišnici delal še v najmanj eni zasebni ambulanti.

Med kupci nekdanji generalni direktor policije, nekdanji minister za notranje zadeve, župan in sin nekdanjega državnega direktorja

Med znanimi kupci, ki so kupili stanovanje v Šumiju, portal Necenzurirano navaja Marka Pogorevca, nekdanjega generalnega direktorja policije, ki v zadnjem desetletju in pol deluje kot lobist, podjetnika in župana občine Kanal ob Soči Miho Stegla, nekdanjega ministra za notranje zadeve Rada Bohinca in sina Vitoslava Türka, nekoč vidnega člana SDS in direktorja Elesa, ki je v zadnjih letih v tej državni družbi zaposlen kot svetovalec za mednarodno sodelovanje.

Marko Pogorevc je postal lastnik 60 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Šumiju, za katerega je plačal skoraj 400.000 evrov, ne da bi za to najel posojilo pri banki. Njegovo podjetje Atlantik Group, ki je uradni lastnik stanovanja, je v istem letu s poslovnim svetovanjem ustvarilo 335.000 evrov dobička. Na zadnji dan leta 2021 je imelo na računu skoraj 1,3 milijona evrov.

Podjetnik Miha Stegel, novi župan občine Kanal ob Soči, je kupil enega večjih stanovanj v Šumiju. Za nakup 117 kvadratnih metrov velikega stanovanja je marca lani najel 600.000 evrov visoko bančno posojilo, pri katerem mesečni obrok znaša kar 3.000 evrov.

Po do sedaj znanih podatkih je sin Vitoslava Türka, nekoč vidnega člana SDS in direktorja Elesa, eden redkih, ki je lastnik dveh stanovanj.

Prvo se nahaja v četrtem nadstropju in ima skupaj z manjšo teraso več kot 111 kvadratnih metrov uporabne površine, drugo pa meri kar 167 kvadratnih metrov. Nakup obeh stanovanj ga je po podatkih Necenzurirano skoraj zagotovo stal več kot milijon evrov. Na obeh nepremičninah je sicer vpisana le hipoteka za zavarovanje posojila v višini 250.000 evrov, ki ga je potrebno vrniti najpozneje do leta 2042.

Starejše novice