Foto: Bobo
Patricija Fašalek
Čet, 28.7.2022 07:00
Iščete osvežitev v naravi, ampak se ne želite peljati daleč od mesta?

Ljubljana ima številna jezera, soteske, kopališča, tolmune in naravne bazene, kjer se lahko na vroče dni hladite. Na kup smo zbrali osem lokacij, kjer lahko najdete osvežilno zavetje v vodah, ki se nahajajo nedaleč od Ljubljane.

Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri Zbiljah, ki je nastalo leta 1953, ko so ob izgradnji hidroelektrarne Medvode postavili jez.

Kmalu je postalo priljubljena izletniška točka, ki nudi razne turistične aktivnosti, ob njem se je razvila tudi vas Zbilje. V Zbiljah lahko najdemo izposojevalnico kanujev in čolnov, kavo pa lahko spijemo v prostornem baru.

Ob jezeru lahko najdemo urejeno igrišče za otroke, igrišče za odbojko in prostor za piknike.

Trbojsko jezero 

Trbojsko jezero, ki ga poznamo tudi pod imenom Mavčiško in Kranjsko jezero, je umetno jezero, ki leži zahodno od vasi Trboje v Občini Šenčur na severozahodu Slovenije. Je eno izmed desetih največjih jezer v Sloveniji, nastal pa je leta 1986, in sicer kot rezervoar za hidroelektrarno Mavčiče z zajezitvijo reke Save. 

Zelo znano je po aktivnosti supanje.

Jezero Rakitna

Jezero na Rakitni je priljubljena izletniška točka, saj slovi po slikovitem naravnem okolju, kjer najdemo mnogo izhodišč za sprehajalne in pohodnih poti. Priljubljena je krožna sprehajalna pot, ki vodi do ostankov rimskega stolpa in obzidja.  

Pijačo lahko spijemo v mogočnem hotelu, ki je postavljen ob breg. V jezeru se je poleti mogoče kopati, pozimi pa je odlično za drsanje. 

Obisk jezera je primeren tudi za pohodnike, saj vodi sprehajalna pot do ostankov rimskega obrambnega stolpa in obzidja, prav tako nudi številne kolesarske poti.

Kopališče na Sori 

Vasica Goričane pri Medvodah skriva pravi kopališki biser. Nad jezom pri tovarni papirja najdemo kopališče z lepo urejenim parkiriščem in travnatim nabrežjem, od koder brez težav dostopimo do vode. Tam lahko najdemo odmik tudi od ljudi, saj kraj ni pretirano obljuden, morda zaradi pomanjkanje sence. Voda je čista in primerne globine za mirno kopanje.

Podpeško jezero

Podpeško jezero je majhen naravni biser, ki ga najdemo ob obrobju Ljubljanskega barja. Je skoraj popolnoma okrogle oblike, sega pa zelo globoko. Vanj se steka sedem kraških izvirov, ki se skrivajo pod bližnjim gozdom. Poleti najdemo tam urejeno kopališče z gostilno, ko ponuja slovensko hrano.

Jezero je primerno za ribolov v vseh letnih časih, tudi pozimi, saj jezero skoraj nikoli ne zamrzne.

Iški vintgar

Le kratka vožnja z avtom nas pripelje iz Ljubljane do Iškega vintgarja – soteske, ki je nastala zaradi potoka Iška. Leži pod Krimom, potok pa se vanjo steka iz Bolške planote. Zaradi razvejanosti in košatosti gozda je temperatura tam vedno nekoliko nižja, zato ne bodite presenečeni, če vam bo hladno celo v največjem vročinskem valu.

Sicer nima večje vodne površine, kjer bi lahko zaplavali, lahko pa ob strugi najdemo tolmune in se ohladimo v čisti hladni vodi. 

Gradiško jezero 

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica, ki je tudi eno izmed najmlajših jezer v Sloveniji. Nastalo je med gradnjo štajerske avtoceste, zato ni presenetljivo, da še ni preplavljen z ljudmi, saj je zaradi svoje mladosti pravi neodkriti zaklad.  

Jezero je veliko in ponuja kar nekaj sence, v bližini pa se nahaja prijeten lokal.

Soteska Pekel pri Borovnici

Potok Otavščica, ki je svojo pot vrezal od Rakitne do Ljubljanskega barja, ima čudovito sotesko, ki jo krasijo slapovi, brzice, manjši slapiči in tolmuni. Slapovi so visoki od pet do 21 metrov.

Ta Pekel ni prav nič vroč, ravno obratno: poleti lahko v njegovem zavetju najdemo prijetno ohladitev, kjer si oddahnemo od Ljubljanskih poletnih vročinskih valov. 

Do te soteske pridemo iz Ljubljane v dobre pol ure vožnje, ohladimo pa se lahko v nastalih naravnih tolmunih in bazenih.

Starejše novice