Slika je simbolična
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Čet, 1.9.2022 17:28
Intenziteta preiskave je ves čas na najvišji stopnji, zatrjuje ljubljanska policija.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana so neprenehoma vpeti v zbiranje obvestil in analizo pridobljenih podatkov že od pojava prve informacije o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja. 

Vsakodnevno pri preiskavi o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja sodeluje več policistov in kriminalistov iz drugih policijskih uprav in Generalne policijske uprave, sporoča Policijska uprava Ljubljana. Intenzivno vseskozi poteka tudi sodelovanje z Okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani.

Od zaznave informacij so opravili več deset razgovorov, nekaj več oseb še iščejo, saj obstaja možnost, da bi navedene osebe lahko dale koristne informacije. Nekatere od teh oseb se nahajajo tudi v tujini, zato ljubljanski policisti sodelujejo s tujimi varnostnimi organi več držav. 

Kriminalisti in policisti se prioritetno trudijo identificirati žrtve oziroma oškodovance teh kaznivih  dejanj ter preverjajo verodostojnost zapisov na spletu in zbranih informacij.  Ravnanje policije je vselej usmerjeno k zaščiti žrtev in celoviti obravnavi vseh zadev.

Preverjajo tudi anonimne prijave

Pri zbiranju obvestil so pregledali ogromno količino zapisov na spletnih omrežjih, analizirali operativne podatke in pregledovali video posnetke, s katerimi so lahko potrdili ali ovrgli verodostojnost nekaterih izjav. V preverjanju je tudi še nekaj anonimnih prijav različnih kaznivih ravnanj.

Ukrepi se sproti prilagajajo glede na nove informacije, ki jih vsakodnevno dodatno pridobivajo. Interes celotne preiskave je usmerjen k temu, da bi vse primere odkrili in raziskali v celoti. Zato se preiskuje vse vrste kaznivih ravnanj.  

»Do sedaj smo tako lahko na podlagi razlogov za sum zaznali kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in premoženjska kazniva dejanja, katerih so osumljene različne osebe,« so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Ponovno pozivajo žrtve k prijavi

V obravnavo primera tako vlagajo maksimalen trud, da bi tudi žrtve spoznale, da je interes policije, da storilci za tovrstna kazniva dejanja odgovarjajo, zatrjuje policija.  

»Le s skupnim sodelovanjem lahko dosežemo obravnavo storilcev in podamo jasno sporočilo, da tovrstna dejanja ne bodo ostala nekaznovana ter tako preprečimo podobna nesprejemljiva dejanja.

Iz tega razloga še enkrat poudarjamo in pozivamo vse morebitne žrtve teh kaznivih dejanj, da sodelujejo s kriminalisti in dejanja prijavijo.«

Zaradi interesa preiskave, nadaljnjih aktivnosti policije, ter zaradi zaščite žrtev bolj podrobnih informacij javnosti trenutno policija ne more posredovati.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice