Foto: Bobo
zalastritof
Pon, 4.7.2022 07:00
V zadnjem času spremljamo izrazito povišanje cen pogonskih goriv, kar je prizadelo številna gospodinjstva. Se bodo podražile tudi avtobusne vozovnice?

Preverili smo, ali bodo zaradi vse višjih cen pogonskih goriv dražje tudi avtobusne vozovnice. Kaj so povedali v Ljubljanskem potniškem prometu

»Povišanje cen pogonskih goriv v letošnjem letu nas je močno prizadelo, vendar povišanja stroškov ne želimo prevaliti na uporabnike naših storitev,« so izpostavili za Ljubljanainfo.

»Z ohranjanjem cene vozovnice želimo ohraniti dostopnost javnega potniškega prometa in upamo, da bo tudi to vzpodbuda uporabnikom, da se bodo pogosteje odločali za potovanja z javnim potniškim prometom, saj je potovanje z javnim potniškim prometom prijazno tudi do okolja. O spremembi cene vozovnice zaenkrat ne razmišljamo,« so dodali.

Kdaj so cene nazadnje spremenili? 

»1. aprila 2019 se je vrednostna vozovnica za enkratni prevoz s prestopanjem v okviru 90 minut od prve validacije v prvem območju podražila za 0,10 evra, in sicer z 1,20 evra na 1,30 evra. Posledično se je prilagodila tudi cena vrednostnih vozovnic v drugem območju na 1,75 evra in v tretjem območju na 2,70 evra,« so pojasnili.

Cene mesečnih terminskih vozovnic so v skladu s Celostno prometno strategijo MOL ostale enake.

Razogličenje flote trenutno nedosegljivo

Na vprašanje, ali so na vidiku kakšne druge spremembe, ki bi vplivale na ceno vozovnic, so odgovorili:

»Trenutno ni nobenih sprememb cen storitev, ki se izvajajo kot gospodarska javna služba. Cene tržnih storitev (občasni prevozi, posebni linijski prevozi) se zaradi višanja stroškov za gorivo žal povišujejo. Cena občasnih prevozov se je povišala za 27 odstotkov.«

Izpostavili so, da si v prihodnosti želijo odločneje stopiti na pot razogljičenja flote vozil mestnega potniškega prometa, kar pa je finančno zelo zahtevno in zgolj s trenutnimi finančnimi sredstvi nedosegljivo.

»Slednje lahko storimo izključno v sodelovanju z državo, ki ima možnost, da takšen 'zeleni' prehod preko različnih podpornih shem tudi omogoči,« so sklenili.

Starejše novice