Ljubljanainfo
Pon, 5.12.2022 10:02
Sodi glasna glasba na sejemskih stojnicah v kontekst veselega decembra ali so najemniki določenih stojnic preprosto nekulturni?

Ljubljana se je ravno dodobra razgrela v prazničnem vzdušju, ki so ga nekateri komaj čakali, drugi - predvsem stanujoči v centru mesta - pa očitno malo manj.

Eden od meščanov je na servis Pobude meščanov namreč na podlagi slabih izkušenj iz preteklih let že oktobra naslovil pritožbo, ki se bere takole:

»Spoštovani, glede na to, da se bliža veseli december, bi bilo nujno, da sprejmete določena pravila pri najemnikih sejemskih hišic. Če pogledate pobude, boste v preteklih letih našli ogromno pritožb glede hrupa.

Menim, da bi morali prepovedati vsakršno dodatno ozvočenje, naj bo dovoljeno le mestno, z enotno glasbo. Eskalacija hrupa v zadnjih letih je nedopustna in žaljiva do stanovalcev. Ne gre praznično vzdušje, ampak nekulturnost najemnikov, ki bi v želji za večjim profitom naredili vse.«

Na mestni občini so na pobudo odgovorili te dni skupaj z Javnim zavodom Turizem Ljubljana, kjer zatrjujejo, da so najemnike sejemskih hišk, ki imajo enotno glasbeno kuliso, tudi v letošnjem letu pozvali, naj pri predvajanju glasbe pazijo na njeno jakost.

Glasba mora ostati znotraj določenih okvirov, vendar pa po drugi strani meščane vljudno prosijo za kanček razumevanja v prazničnem času.

»Mestna občina Ljubljana si – z izvajanjem različnih politik in programov ter sofinanciranjem raznovrstnih dogodkov – že vrsto let prizadeva oživljati staro mestno jedro ter ga narediti privlačnega tako za stanovalce kot tudi njegove obiskovalce.

December v Ljubljani sodi med tiste prireditve, ki v središče mesta privabi veliko število ljudi in poskrbi za živahen utrip. Zavedamo se, da to privede do nekoliko višje stopnje hrupa,« so dejali.

A če vseeno pride do hudih kršitev oziroma prekomernega hrupa, prosijo za ponovno obveščanje in zatrjujejo, da se bodo pogovorili z najemniki.

Starejše novice