Ljubljanainfo
Pet, 2.12.2022 07:00
Po dveh pandemičnih letih bo decembrska Ljubljana zopet pokala od dogajanja. Pripravili smo seznam aktivnosti za vsak okus, na katerem boste gotovo našli nekaj zase.

1. Drsanje

Sezona drsanja se je že odprla v nakupovalnem centru Aleja v Šiški, kjer se ponašajo z največjim drsališčem v nakupovalnem središču v Sloveniji.

Razteza se na 1000 kvadratnih metrih, tako da boste imeli za piruete in ostale trike dovolj prostora, ko se upehate, pa si lahko v čarobnih hiškah ob drsališču privoščite vroč čaj, gin ali aperol.

 

 

 

 

 

 

Manjše drsališče je odprto tudi pred nakupovalnim centrom Supernova Rudnik.

Drsate pa lahko tudi v Hali Tivoli, kjer se je sezona rekreativnega drsanja pričela 13. novembra, in v športni dvorani Zalog.

Drsališče v Tivoliju je odprto v četrtek od 19.00 do 20.30, v soboto od 10.00 do 12.00 in od 20.00 do 22.00 ter v nedeljo od 10.00 do 12.00, v Zalogu pa v soboto in nedeljo od 11.00 do 12.30.

2. Nazdravljanje s kuhančki na stojnicah

Moramo sploh kaj dodati?

3. Aktivnosti za otroke

Poleg sprevodov dobrih mož bodo otroci v centru mesta gotovo uživali v Čarobnem gozdu, ki bo od 3. decembra naprej lociran v paviljonu Parka Zvezda.

V čarobnem vzdušju pod zvezdnatim nebom bodo skupaj z organizatorji vsak dan ustvarjali izdelke, ki jim bodo polepšali praznične dni. Ob petkih, sobotah in nedeljah pa se bodo poleg delavnic zvrstile tudi pravljične gledališke predstave.

Zanje pa so poskrbeli tudi v ljubljanskih nakupovalnih središčih.

Pred Cityparkom se bo ta petek, 2. decembra, ustavil Coca Cola praznični tovornjak z božičkom, V Aleji pa bodo lahko denimo od srede, 7. decembra, obiskali Božičkovo dnevno sobo.

V njej se bodo odvijale interaktivne animacije za otroke in družine ter nepozabne LEGO igralne urice. Prav tako se bodo tam lahko obiskovalci fotografirali z njim, mu zaupali želje za prihodnje leto in prejeli njegovo darilce.

4. Nakupovanje izvirnih daril

Vaši obdarovanci bodo gotovo veseli, če jim letos podarite nekaj, česar nima vsak.

Izvirna darila lahko denimo najdete na tradicionalnem Sejmu ilustracije na Vodnikovi domačiji v Šiški, ki se je odprl pravkar in kjer bo dogajanje pestro vse do božičnega večera.

Poleg številnih dogodkov je tam namreč mogoče kupiti ilustracije 30 najvidnejših domačih ustvarjalcev, tako originale kot podpisane printe, omejenih in neomejenih serij, v okvirjih in brez, poleg tega pa so naprodaj tudi ilustrirane knjige sodelujočih avtoric in avtorjev.

Ali pa se po darilo odpravite na sejem Artish, kjer svoje unikatne izdelke predstavljajo in prodajajo številni slovenski umetniki, vključno z oblikovalci edinstvenih oblačil, modnih dodatkov in nakita, fotografi, slikarji, keramičarji in ostalimi. Miklavževa edicija bo 3. decembra v Švicariji

5. Obisk božično-novoletnega sejma

Najbolj obsežen božično-novoletni sejem z darilnim programom najdete v centru Ljubljane, na Bregu in na Petkovškovem nabrežju.

V sklopu Grajskega decembra sejem poteka tudi na dvorišču Ljubljanskega gradu, kjer sta obiskovalcem na voljo darilna in gostinska ponudba.

V manjšem obsegu pa boste božično-novoletne stojnice našli tudi v Cityparku in v Supernovi na Rudniku.

6. Koncerti

Mestna občina je ravno te dni razkrila spored koncertov v centru mesta, na Novem trgu, Pogačarjevem trgu in Kongresnem trgu, vključno s božičnim koncertom in silvestrovanjem.

Zvrstila se bo široka paleta izvajalcev: med drugim bodo nastopili Jan Plestenjak, Danijela, Senidah, Žan Serčič, Čuki, Victory, Neda Ukraden, Maraaya ...

Če vam koncerti na prostem ne dišijo, pa boste kaj zase gotovo našli v kateri od mestnih koncertnih hal.

V HaliL56 bo 10. decembra v okviru festivala FUKSi na primer nastopila Siddharta, 17. decembra ima v Hali Tivoli koncert Nina Pušlar, v Cvetličarno pa prihaja Gibonni. 28. decembra bodo v Stožicah nastopili kultni Bijelo Dugme.

Svojevrstna klasika je tudi Magnificov tradiconalni božični koncert v Areni Stožice, prav tako pa bo na božič v Cankarjevem domu nastopil Jan Plestenjak.

7. Ogled Hrestača

Balet Hrestač - Božična zgodba, ki ga v ljubljanski Operi in baletu uprizarjajo že od leta 2002 in tako prav letos praznuje dvajsetletnico prve uprizoritve, je svojevrstna božična klasika. Glasba T. I. Čajkovskega in Hoffmanova zgodba Hrestača in mišjega kralja se v njem domiselno prepleta z Dickensovo Božično zgodbo.

Vsekakor priporočamo ogled, a to lahko storite le, če ste si pravočasno priskrbeli vstopnice, te so bile namreč za decembrske termine razprodane že mesece vnaprej.

Še vedno pa vam ostane katera od televizijskih adaptacij ali branje knjižnih izvirnikov.

8. Voden ogled po praznični Ljubljani

Do 1. decembra do 8. januarja je mogoče pravljično Ljubljano skozi voden ogled doživeti prav vsak dan.

Začetek ogleda je ob 17. uri pred Turistično-informativnim centrom na Adamič Lundrovem nabrežju 2.

9. Decembrski žuri

Danes, 2. decembra, bo v Stožicah Aktualov 15. rojstni dan, ki je za marsikoga sinonim za dobro zabavo.

16.12. se lahko v Cvetličarni razplešete na nostalgični Božični back in time 2022, 25. decembra je v Festivalni dvorani Božični ples 2022, znanih pa je tudi že nekaj silvestrskih dogodkov.

V Cvetličarni boste v leto 2023 lahko vstopili ob Fiesti Latini, v klubu Cirkus se boste 31. decembra lahko zavrteli ob party hitih, klasičnih žurerskih himnah, kot jim pravijo organizatorji, klub Square pa obljublja Best of Balkan New Year.

10. Obisk zabaviščnega parka

V ljubljanski BTC se je 1. decembra vrnil mega mobilni zabaviščni park Muller, ki bo postavljen do 2. januarja 2023.

Novost je letos Tokyo express roller coaster, ki velja za enega izmed največjih in najhitrejših vlakcev smrti v Evropi, prav tako boste lahko prvič poskusili Break dance in Flying carpet, ki bosta poskrbela za družinsko zabavo.

Uživajte v decembru, a naj vas dogajanje ne premami do te mere, da si ne bi znali vzeti malo miru in trenutkov zase.

Zato od časa do časa malo zadihajte in si na kavču oglejte katero od decembrskih filmskih klasik.

Seznam naših favoritov objavimo kmalu!

Starejše novice