Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 14.9.2021 06:59
Številni Ljubljančani so bili navajeni, da je v okolici Parka Kodeljevo mogoče parkirati brezplačno. V začetku meseca se je to spremenilo.

Poleti je Mestna občina Ljubljana začela z vgradnjo 70 novih parkomatov po Ljubljani

V okviru v začetku leta potrjenih sprememb glede javnih parkirnih površin so določili tudi tri tako imenovana območja parkiranja, in sicer v Zeleni jami, Murglah in Kodeljevem. 

Kot smo že poročali, je območje parkiranja v Murglah poleti razburjalo mnoge okoliške stanovalce.

Urejanje parkirišč na privatnih zemljiščih?

Preveč veseli niso niti tisti na območju Kodeljevega. Parkomate so namreč postavili na Ulici Carla Benza, Kosovelovi ulica, Ulici Jana Husa, Ulici Goce Delčeva, Gortanovi ulica, Puterlejevi ulica in podrejenem kraku Povšetove ulice.

Že v začetku julija je eden od meščanov na ljubljansko mestno občino naslovil pobudo, v kateri se je zanimal, za kdaj je predvidena ureditev plačljivih parkirišč, opozoril pa celo, da »obstaja resna nevarnost, da Mestna občina Ljubljana posega v privatna zemljišča«. 

V odgovoru na pobudo so z ljubljanske mestne občine zapisali: »Na ulicah v navedenem območju se bo uredila talna in vertikalna prometna signalizacija. Vsa parkirna mesta, na katerih se bo zaračunavala parkirnina, so urejena na zemljiščih, ki predstavljajo javne površine v lasti Mestne občine Ljubljana in so dostopne vsem pod enakimi pogoji.«

Javna parkirišča plačljiva od septembra dalje

V odgovoru na eno od pobud, ki jo je občanka na občino naslovila konec avgusta, so na ljubljanski mestni občini zapisali, da bo režim zaračunavanja parkirnine na Kodeljevem vzpostavljen od 1. septembra letos dalje.

Stanovalci pa imajo možnost pridobiti dovolilnice, katerih veljavnost bo od 1. septembra 2021 do 31. januarja 2022; cena pa znaša sorazmerni deleže letne dovolilnice.

Rekreacija še dražja?

Kar nekaj sivih las uvedba plačljivega parkiranja povzroča tistim, ki se športno udejstvujejo v Parku Kodeljevo, pa tudi starši otrok, ki popoldneve tam preživljajo aktivno. Za nekatere se bo tako zaradi postavitve parkomatov mesečni strošek, povezan z aktivnim preživljanjem prostega časa, znatno povečal. 

Vprašanja o možnih rešitvah za takšne primere smo naslovili na Mestno občino Ljubljana. Na odgovore še čakamo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice