Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 27.3.2023 18:00
Pesek, ki je ostal od zimske službe, občina odstranjuje po načrtu čiščenja iz centra mesta navzven.

Zadnji sneg se je na ljubljanskih cestah in ulicah stopil že februarja, a na nekaterih pločnikih in cestah, predvsem izven centra Ljubljane, je še vedno ogromno peska, ki ga je ob sneženju za preprečevanje poledice posipala zimska služba.

Ta pešcem zdaj otežuje hojo, posebej pa so zaradi njega nejevoljni kolesarji. Na Servisu Pobude meščanov so namreč v preteklih dneh zabeležili najmanj tri pritožbe s podobno tematiko. Posebej kritično območje je Ižanska cesta.

»Pozdravljeni, pošiljam vam pobudo, da nam čim prej očistite Ižansko cesto, pesek na kolesarski poti in pešpoti, ker je že nevarno in nepregledno, kje poteka kolesarska in kje pešpot, saj je vse prekrito s peskom. Hvala.«

»Spoštovani, po večini kolesarskih poti in pločnikih na relaciji Podutik-BTC ali center je še vedno ogromno peska. Prosim, da se ga ščisti, saj že od začetka februarja v Ljubljani ni več snega. Včeraj se je začela tudi koledarska pomlad.«

»Na kolesarski stezi ob Ižanski cesti od obvoznice proti Igu je v obe smeri pravi peskovnik. Kdaj lahko pričakujemo odstranitev peska, da kolesarjem ne bo treba voziti gravel na poti v službo?« se sprašujejo meščani.

V celoti bo odstranjevanje peska zaključeno v začetku maja

Iz občine so sporočili, da bodo Ižansko cesto strojno pometli šele v prvi polovici meseca aprila.

Pojasnili so, da je delo zimske službe uradno trajalo do 15. marca 2023, ko so lahko pričeli z odstranjevanjem peska.

Poleg tega pesek, ki je ostal od posipanja zimske službe, odstranjujejo po načrtu čiščenja iz centra mesta navzven, pri čemer so prioriteta kolesarske proge in pločniki na vpadnicah ter prometno obremenjenih povezovalnih cestah, šele nato sledijo ostale ceste in pločniki.

Željam občanov sledijo, kolikor je to mogoče.

Odstranjevanje peska trenutno izvajajo dober teden dni, brez posipnega peska je trenutno le center mesta in del kolesarskih stez ter pločnikov na vpadnicah in povezovalnih cestah.

Vseh cestnih površin, ki jih je potrebno spomladansko sezonsko pomesti, pa je v Mestni občini Ljubljana preko pet miljonov kvadratnih metrov.

Strojno pometanje bodo zato pospešeno izvajali konec marca in v aprilu. Potrudili se bodo, da bo pesek čim prej odstranjen, v celoti pa bo odstranjevanje peska zaključeno v začetku maja kot vsa leta do sedaj, so še sporočili.

Starejše novice