Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 5.11.2021 07:00
Ob vse višjih številkah okužb s koronavirusom smo preverili, kakšno je stanje na ljubljanskih fakultetah.

V zadnjih dneh spremljamo nove rekorde pri številu okuženih s koronavirusom, vse več je govora o morebitnem zapiranju države.

Zaskrbljujoči so tudi izsledki inšpekcijskega nadzora na terenu, med drugim so ugotovili, da mnogi ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT tega ne želijo izkazati

Na družbenem omrežju Twitter so nekateri uporabniki opozorili, da so problematične tudi razne študentske zabave v različnih klubih v prestolnici, kjer naj izpolnjevanja pogoja PCT ne bi dosledno preverjali

Preverili smo, koliko študentov je okuženih na ljubljanskih fakultetah.

Na Fakulteti za šport 14 okužb

Z ljubljanske Fakultete za šport so nam v petek, 29. oktobra, sporočili, da je bilo med študenti v zadnjih desetih dneh potrjenih 14 okužb s koronavirusom.

Na ta dan je bilo 170 študentov (od skupno 986 študentov na fakulteti) zaradi prepoznanega visoko rizičnega stika z okuženo osebo napotenih na spremljanje študijskega procesa od doma.

Ob tem izpostavljajo, da podatka o tem, koliko od teh jih sodi med izjeme po merilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki lahko nadaljujejo študijski proces na fakulteti (torej so prebolevniki ali cepljeni), nimajo.

Na Fakulteti za farmacijo v slabem mesecu okuženih 50 študentov

Od približno 1500 študentov, ki obiskuje študijske programe na Fakulteti za farmacijo, so zaradi visoke precepljenosti med študenti od 10. oktobra do 2. novembra zabeležili le 53 okužb, so za Ljubljanainfo sporočili s fakultete. 

Študentje zaradi velike precepljenosti niso napoteni v karanteno, so dodali. Natančnega podatka o tem, koliko študentov je v karanteni, nimajo, ker do sedaj odsotnosti študentov na predavanjih zaradi karantene niso spremljali.

Ocenjujejo pa, da v karanteni ni dosti študentov, ker v zadnjih desetih dneh ni bilo veliko okužb; od 26.oktobra do danes se je okužilo le šest študentov, ki pa niso bili v visokorizičnem tesnem stiku z ostalimi študenti v letniku, oziroma so zboleli v samoizolaciji. 

Na Ekonomski fakulteti okuženih manj kot 40 

Do 2. novembra so na ljubljanski Ekonomski fakulteti zabeležili 39 okuženih študentov od skupno 5000 študentov, ki se šolajo na tej fakulteti. 

Študenti podatke o okuženosti, skladno s Protokolom ravnanja ob zaznani okužbi na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, sporočajo sami, in sicer kontaktni osebi v Službi za študijske zadeve, so povedali za Ljubljanainfo.

Na odgovore o okuženih študentih na ostalih fakultetah v Ljubljani še čakamo.

Kombinacija študijskega procesa v živo in hibridnega sistema

Na vseh treh ljubljanskih fakultetah pravijo, da študijski proces poteka v živo, z neposrednim prenosom v virtualno okolje, torej študijski proces prilagodijo z izvedbo predavanj v hibridnem načinu.

Od konca oktobra strožji ukrepi

Od 27.oktobra dalje o okužbi in visokorizičnih stikih poročamo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, ki izda karantenske odločbe necepljenim in neprebolelim, so za Ljubljanainfo povedali na Fakulteti za farmacijo.

Na vseh fakultetah veljajo strogi ukrepi, med katere sodi nošenje mask, razkuževanje rok, omejevanje števila prisotnih in uporaba pleksi stekel, ob vhodih na fakultete pa preverjajo izpolnjevanje PCT pogoja.

Starejše novice