Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 28.6.2022 15:42
V Sindikatu občinskih redarjev Slovenije menijo, da je »pogrom« nad redarjem, ki je prejšnji teden v Šiški v Ljubljani pri opravljanju nalog zbil kolesarja na tla, popolnoma neupravičen ter izrazito pretiran.

Sindikat občinskih redarjev v izjavi za javnost opozarja, da zaznavajo povečevanje psihičnega in fizičnega nasilja nad občinskimi redarji.

Kot so zapisali, iz javnih posnetkov incidenta med kolesarjem in državljanom jasno izhaja, da je bil 22. junija, ko je do incidenta prišlo, na nalogi samo eden občinski redar, kar po njihovem mnenju ni ustrezno.

Bi bilo drugače, če bi bila dva redarja?

»V tem primeru se je potrdilo to, na kar sindikat nenehno opozarja, da se morajo naloge občinskega redarstva zaradi danih pooblastil za uporabo prisilnih sredstev in pravil stroke opravljati v patrulji vsaj dveh občinskih redarjev, kot priporoča in predpisuje policijska zakonodaja,« so zapisali v izjavi za medije.

Po njihovem mnenju 22. junija do uporabe sile ne bi prišlo, če bi takrat naloge opravljala dva občinska redarja, prepričani pa so tudi, da bi se postopek zaključil z vročitvijo plačilnega naloga zaradi kršitev javnega reda in miru ali pa do takšne reakcije državljana sploh nebi prišlo. »Župan Ljubljane Zoran Janković stoji za redarjem, kar je edino pravilno in pohvalno,« so zapisali.

V sindikatu so se odzvali tudi na ponedeljkovo izjavo ministrstva za notranje zadeve, kjer so opozorili na sistemski problem pri ocenjevanju zakonitosti dela občinskih redarjev. 

V sindikatu so začudeni, da ministrstvo ni zaznalo drugega sistemskega problema, in sicer da občinsko redarstvo izvaja svoje naloge pod okriljem lokalne samouprave in posledično na državni ravni sodi pod ministrstvo za javno upravo, »kjer strokovno ne poznajo pravil stroke s področja policijske taktike, metodike in samoobrambe«.

Notranje ministrstvo, ki pravila stroke pozna, pa se z občinskim redarstvom po navedbah sindikata ukvarja na ravni raziskovalnih projektov. Posledično mnogokrat sindikat strokovno usmerja občinske radarje pri delu, kar je popolnoma nesprejemljivo, so zapisali.

Povečanje psihičnega in fizičnega nasilja nad redarji

V sindikatu zaznavajo tudi povečevanje psihičnega in fizičnega nasilja nad občinskimi redarji. Ob tem so spomnili, da so na zagotavljanje varnosti občinskim redarjem javno opozarjali že pred letom dni, ko je do podobnega incidenta prišlo v Mariboru, vendar pa se do danes ni nič spremenilo.

V sindikatu poudarjajo še, da redarstvo strokovno sodi pod okrilje ministrstva za notranje zadeve, od države pa pričakujejo, da odpravi ugotovljene dejavnike tveganja, ter redarje na naloge razporeja v patruljah po najmanj dva po pravilih stroke pri izvajanju pooblastil.

Prejšnji teden je po medijih zaokrožil posnetek incidenta med mestnim redarjem in kolesarjem, ki ga je redar v ljubljanski Šiški zbil na tla. Na incident so se v ponedeljek odzvali na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so obsodili »vsakršno prekomerno in nesorazmerno uporabo sile, še zlasti prisilnih sredstev«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice