Ljubljanainfo
Pon, 23.1.2023 19:00
Fotografija Melihe, elegante in lepo oblečene ženske, ki se brezskrbno sprehaja po ulicah Sarajeva, medtem ko na teh vlada vojna, je znana po vsem svetu. Ozadje zgodbe fotografije pa bi marsikoga presunilo.

Ikonična fotografija, na kateri se elegantna in lepo oblečena ženska v visokih petah kljub vojnemu stanju mirno sprehaja po ulicah Sarajeva, ima za sabo bogato zgodovino. 

Mladenke, ki naj bi nosila kreacijo takrat prestižne modne znamke Mura, naj ne bi ustrašila niti granata, ki je v tistem trenutku padla soseski. Mlada ženska se je za hip ustavila in nato nadaljevala pot v službo. 

Fotografija v rokah znanega britanskega fotografa, priromala tudi do Angeline Jolie

V tistem trenutku jo je v objektiv ujel britanski fotograf Tom Soddart, ki se je skrival za vrečami s peskom. Fotografija je nastala leta 1994, ženska s fotografije pa k sreči v času obleganja ni bila ranjena.

Fotografija se je pojavila na številnih naslovnicah časopisov, tako so bralci širom sveta spoznali zgodbo neustrašne uslužbenke.

Kdo je pogumna ženska z izkonične fotografije?

Meliha Varešanović je ob začetku obleganja, aprila 1992, živela v Sarajevu. 

Tako kot mnogim drugim, se je tudi njeno življenje čez noč obrnilo na glavo, kljub temu je bila odločna, da bo šla vsak dan v službo, na občino.

Obleka po zadnjih trendih mnogo več kot kos oblačila

Njeni kosi oblačil pa niso bili prepuščeni naključju, te naj bi skrbo izbrala, po najboljših močeh si je prizadevala napadalcem sporočiti, da ji ne bodo zlomili njenega dostojanstva.

Kasneje je zaupala novinarjem, da je zgolj s pomočjo urejenega videza premagovala svoj strah. Prav tako naj bi dobila dodatno energijo in zagon za preživetje opresije.

Slavna fotografija pripotovala tudi do filmske zvezdnice

Fotografija naj bi padla tudi v oči vrhunske igralke Angeline Jolie. Fotografija naj bi se je tako dotaknila, da si je dala izdelati kopijo, katero je postavila v kot svoje pisarne.

Zgodba Melihe pa naj bi ji dala navdih za filmsko uspešnico iz leta 2011 V deželi krvi in medu.

Kje je Meliha sedaj?

Potem ko se je v javnosti pojavila novica o njenem neizmernem pogumu, je Meliha po vojni iz Velike Britanije prejela škatlo, katere vsebina je bila prazna. 

Melihi so ob upokojitvi, leta 2015 na občini priredili svečan sprejem, na katerem so se ji poklonili s Tomovo fotografijo izdelano v naravni velikosti.

Združenje žensk naj bi ji poslalo paket lepih oblek, vendar je te nekdo ukradel. Meliha pa se je razveselila pisma s fotografijo, ki naj bi še danes krasilo njeno dnevno sobo.

Murina obleka naj bi na koncu pristala na Dunaju, saj jo je Meliha podarila svoji sestrični, ki živi v avstrijski prestolnici.

Starejše novice