Ljubljanainfo
Tor, 28.3.2023 18:03
V obnovo stolpa je vključena tudi ura na stolpu, ki ima zelo zanimivo zgodovino: Skice zanjo je narisal sam Leonardo da Vinci!

Na Ptuju obnavljajo 56 metrov visok mestni stolp, ki bi lahko turiste sprejel že v tej poletni turistični sezoni. V obnovo je vključena tudi ura na stolpu, ki ima zelo zanimivo zgodovino.

Prvotna je sicer zgorela, današnjo pa je po istih skicah leta 1687 izdelal urar Peter Plocer. Avtor originalov pa sam Leonardo Da Vinci, ki je narisal 70 skic za to uro. V naše kraje je prišel okrog leta 1500 z namenom, da pomaga ustaviti vpade Turkov - takrat naj bi bile skice prenešene na Ptuj. A povezanost z Da Vincijem ni edina posebnost tega mehanizma.

Samuel Kukovičič, restavrator urnega mehanizma, je povedal da je »njena največja posebnost in tisto, kar jo res uvršča v družino svetovnih stolpnih ur, ta, da ima najdaljše in najstarejše mehansko delujoče nihalo.«

To meri kar 21.4 metra v dolžino, na njej je obešena približno 300 kilogramov težka kamnita utež. Nazadnje so uro obnavljali pred 30 leti, ko so jo modernizirali - to pa je uri škodilo.

»Odstranili so ročice in vse mehanske vzvode, ki so bili najmenjeni ročnemu navijanju ure in so namestili elektro motorje, pretežke elektro motorje.«

Ti so ob lastnem brnenju zatiče, vijake in podobno razrahljali, mehanizem seveda ni bil namenjen tovrstnemu vibriranju. Zdaj bodo motorje odstranili in zadevo navijali ročno.

Ob lepem pogledu na uro pa bodo obiskovalci lahko uživali tudi v razgledu na Ptuj.

Do najvišjega nadstropja bo namreč možen dostop za tuje in domače obiskovalce. Tako bo pogled omogočen na staro mestno jedro, grad, jezero in Dravo.

Mestna ura sicer malo zamuja ali prehiteva, kar pa je odvisno od letnega časa.

»300 kilogramov težka kamnita klesana krogla v različnih obdobjih leta vpija različne količine vlage in s tem s svojo težo uravnava samo točnost ure.«

Lastnik stolpa je Nadžupnija Ptuj - Sv. Jurij, ki je tudi investitor v ta projekt.

Andrej Feguš, župnik na Ptuju, je povedal: »Dobra zavest, da nekaj damo širši skupnosti s tem; vrnemo nekaj širši skupnosti. Zagotovo si obetamo neke določene vire finančnega kova. Zato, da bomo lahko lažje obnavljali vse ostalo, kar je v lasti župnije in kar nam kulturna dediščina pač nalaga.«

Približno 80 kilogramov težko manjšo utež, ki uro uravnava, je potrebno vsak dan dvigniti, da ura teče in zvonovi zvonijo. To pa naj bi po novem lahko počeli turisti. Po končanem opravilu bodo prejeli tudi leseno ročko, s katero so uro navili - za domov.

Stolp, ki je od leta 1947 pod Unescovo zaščito, naj bi bil tako odprt že v naslednjih mesecih oziroma na začetku poletja.

Starejše novice