Foto: Stoja Trade
Ljubljanainfo
Pon, 3.4.2023 07:00
Pripravili smo pregled stanovanjskih projektov po Ljubljani.

Ste tudi vi izgubljeni v poplavi ambicioznih ljubljanskih nepremičninskih projektov? Pripravili smo seznam stanovanjskih kompleksov v Ljubljani, ki so bili zgrajeni ravnokar ali pa bodo dokončani zelo kmalu.

Ljubljana - Center

Šumi Center

Luksuzni stanovanjski kompleks Šumi ob Kongresnem trgu v Ljubljani, v katerem bo 96 stanovanj, je trenutno v zaključni fazi gradnje, a še kar ni znano, kdaj se bodo vanj vselili prvi stanovalci. Ti bodo v svoje nove domove vstopili s precejšnjo zamudo, saj je bilo prvotno napovedano, da bo vselitev možna že spomladi 2020.

V celotnem kompleksu je trenutno na voljo le še eno, štirisobno stanovanje, in sicer za 1.500.000 evrov.

Palais & Villa Schellenburg

Podobno težko pričakovan je še en luksuzni kompleks Palais & Villa Schellenburg, ki nastaja nedaleč stran, na območju nekdanjega Kolizeja.

Ta je sestavljen iz dveh delov: v stavbo Palais je umeščenih 110 stanovanj uporabne površine med 62 kvadratnih metrov in 340 kvadratnih metrov, v stavbi Ville pa bo 15 stanovanj uporabne površine med 119 kvadratnih metrov in 335 kvadratnih metrov. Najdražje stanovanje od vseh naj bi bilo prodano takoj, je bila pa po poročanju N1 lani septembra prosta še približno polovica stanovanj, med katerimi bi za največja in najbolj razkošna morali odšteti tudi do tri milijone evrov, najcenejše pa je tedaj stalo okoli 500.000 evrov.

Vse kaže, da se je sicer večina stanovanj v tem času prodala, saj so iz Palais & Villa Schellenburg ravno te dni sporočili, da je v stavbi Ville prosto samo še eno stanovanje, v kompleksu Palais pa le še peščica.

Masarykova rezidenca

V bližini železniške in avtobusne postaje gradijo Masarykovo rezidenco, kjer bo 81 stanovanj. Stanovanja so bila po naših informacijah takoj razprodana že leta 2021, takoj po objavi začetka uradne prodaje.

Namenjena so bila tako domačim kot tujim kupcem kot investitorjem za oddajo, cena pa je bila med 3400 in 3500 evrov na kvadratni meter.

Eno od stanovanj, veliko 118 kvadratnih metrov, je trenutno sicer naprodaj na enem od nepremičninskih portalov, in sicer za 529.000 evrov.

Elipsa

Tudi pravkar zgrajena RB (Residential Building) Elipse s 64 stanovanji na Roški cesti v Ljubljani spada v skupino nadstandardne gradnje: za 65 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje z ložo, dvema parkirnima mestoma in kletjo je bilo na primer treba odšteti okoli 300 tisoč evrov, za 154 kvadratnih metrov velik penthouse s teraso pa 1,1 milijona evrov.

Glede na informacije na spletni strani nepremičninske agencije Ljubljana Nepremičnine so prodana vsa stanovanja v zgradbi, eno, vredno 419.000 evrov, pa je rezervirano.

Devana park II

V naselju Devana Park II pod Golovcem, ki ga gradijo ki ga ob že vseljenem naselju Devana Park I, bo 92 stanovanj, velikih od 27 do 140 kvadratnih metrov; vselitev je predvidena konec leta 2024.

Za 2,5-sobno stanovanje v kompleksu, veliko malo več kot 68 kvadratnih metrov, je treba odšteti okoli 377.000 evrov.

Ljubljana - Šiška

Koncentracija novogradenj je trenutno, vsaj tako se zdi, največja v ljubljanski Šiški. Po informacijah, ki so jih leta 2021 objavile Slovenske novice, je območje okoli Celovških dvorov že tako med najgosteje poseljenimi v Mestni občini Ljubljana, a v naslednjih letih bi se ta številka lahko skoraj podvojila.

Tako nekatere skrbi, da bo pričelo zmanjkovati prostora za otroke v okoliških vrtcih in šolah, prav tako, da se bo na že tako obremenjeni Celovški cesti, ko bodo vsi novi stanovalci vseljeni, vsakodnevno dogajal prometni kolaps.

V tem članku navajamo samo projekte, ki so že v gradnji oziroma dokončani, ne pa tudi tistih, ki se na območju Šiške še napovedujejo.

Spektra

Nasproti nakupovalnega središča Aleje v Šiški rasteta 85 metrov visoka dvojčka Spektra z 208 stanovanji, ki bosta najvišji stanovanjski objekt v Sloveniji.

Po informacijah, ki so nam jih iz podjetja posredovali pred enim letom, je najdražje penthouse stanovanje, ki je bilo tedaj na voljo, stalo 680.000 evrov.

Najcenejše stanovanje je stalo 126.000 evrov, vendar so bila vsa takšna stanovanja takoj prodana, so povedali pri podjetju. Ob tem niso želeli razkriti, kolikšna je bila najvišja cena, ki jo je za stanovanje do tedaj odštel kupec.

Kvartet by Corwin

V neposredni bližini Celovških dvorov in Spektre raste še ena stanovanjska soseska, Kvartet. V štirih 15-nadstropnih stolpnicah bo skupno 221 od eno- do štirisobnih stanovanj.

Za dvosobno stanovanje v izmeri 55 kvadratnih metrov je bilo po informacijah, ki smo jih na Ljubljanainfo pridobili leta 2020 ob začetku gradnje, potrebno odšteti med 192 in 220 tisočaki.

Trenutno je na njihovi spletni strani še prostih nekaj stanovanj, a večinoma tistih v najvišjih nadstropjih iz edicije 'Skyline', ki so tudi med najdražjimi. Njihova cena tako ni javno objavljena.

Najdražja stanovanja med vsemi pa so po njihovih besedah penthousi, ki zavzemajo celotno zgornje nadstropje vsake stolpnice, ponujajo višje strope, edinstvene terase in izjemne razglede.

Blizu Spektre in Kvarteta sta tudi stolpnica Peca, ki je bila dokončana pred tremi leti in v kateri se po naših neuradnih informacijah nahaja najdražje stanovanje v Ljubljani, o katerem smo poročali pred kratkim in stane 2.300.000 evrov, in lansko leto zgrajena Rezidenca Celovška.

Na enem od nepremičninskih portalov nam je uspelo najti oglas za prodajo malo manj kot 60 kvadratnih metrov velikega stanovanja v omenjeni rezidenci, za katerega bi morali odšteti 355.000 evrov.

Med nastajajočimi soseskami v Šiški velja izpostaviti še Bellevue Living nasproti Tivolija, in Koseško okno, ki nastaja v ljubljanskih Kosezah v neposredni bližini Koseškega bajerja, na območju, kjer je bil včasih hipermarket Mercator.

Po informacijah Dnevnika iz leta 2020 so bila najmanjša, dvosobna stanovanja v soseski Bellevue Living, ki merijo do 50 kvadratnih metrov, na voljo od 207.000 evrov naprej, cena 2,5- in trisobnih stanovanj je bila od 244.000 evrov naprej, velikih štirisobnih pa od 386.000 evrov naprej.

Poleg teh, so tedaj zapisali, bodo na prodaj terasne hiše in penthousi v dveh nadstropjih. Terasne hiše naj bi bile naprodaj po ceni od 686.800 evrov, za penthouse pa je predvidena cena po dogovoru.

Trenutno je na njihovi spletni strani na voljo še nekaj manj kot dvajset stanovanj (večina meri več kot 100 kvadratnih metrov), vse cene so po dogovoru.

Koseško okno pa naj bi bilo namenjeno »potencialnim kupcem, ki statusno in finančno predstavljajo višji srednji sloj in jim lokacija z bližino rekreacijskih in trgovskih površin vključno z ostalimi infrastrukturnimi objekti predstavlja odločujoč kriterij pri izbiri in ne cena, so pa zahtevni kupci v smislu visoke kakovosti ter prilagajanja in izpolnjevanja njihovih zahtev.«

Predvideni so trije objekti, orientirani približno v smeri terasastih blokov, prvi objekt A na zahodni strani bo pretežno stanovanjski, drugi B in tretji objekt C pa med seboj povezuje v dvovišinskem pritličju trgovina Mercator, v zgornjih etažah pa so predvidena stanovanja.

Po informacijah nepremičninske agencije Stoja Trade so vsa stanovanja že razprodana.

Črnuče

Lagom - Črnuški bajer

Premik v ljubljanske Črnuče, kjer nastaja soseska Lagom - Črnuški bajer.

Vsa stanovanja v prvem sklopu soseske so že prodana, v drugem, ki se je začel graditi lansko leto, pa je na voljo še 48 stanovanj, od katerih boste za najcenejše, garsonjero, veliko 36 kvadratnih metrov, morali odšteti 184.000 evrov, za najdražje, veliko 114 kvadratnih metrov, pa malo več kot 456.000 evrov.

Nove Jarše

Šmartinska ploščad I

V bližini ljubljanskega nakupovalnega središča BTC pa je nastala stanovanjska soseska Šmartinska ploščad I, ki je tik pred vselitvijo. Vsa stanovanja so že rezervirana, zato v prihodnjih letih za vse zainteresirane napovedujejo gradnjo hčerinske soseske Šmartinska ploščad II.

Šmartinska ploščad I ima 157 sodobnih stanovanj, v notranjosti soseske pa skupen atrij z zeleno parkovno površino in pešpotmi. Cene stanovanj niso bile javno dostopne.

Po Ljubljani se torej gradi na veliko, a vse nove soseske kljub vsemu ne bodo prispevale k rešitvi stanovanjske problematike. Povpraševanje je še vedno večje od ponudbe, poleg tega pa si stanovanja v teh soseskah prebivalec Ljubljane s povprečno plačo zelo težko privošči.

Kot so v skupini Ljubljana odprto mesto, ki jo sestavljajo urbanisti in arhitekti, nedavno povedali za N1, pri vseh teh projektih pogrešajo predvsem gradnjo, kakršno smo poznali v preteklosti in je bila plod celovitega načrtovanja stanovanjske soseske z vso potrebno infrastrukturo, z velikimi zunanjimi zelenimi in športnimi površinami.

Več o tovrstnem načrtovanju lahko preberete v pregledu ljubljanskih modernističnih sosesk, ki smo ga pripravili pred kratkim.

Pri navedenih novogradnjah pa gre po njihovih besedah za stanovanja, ki v večini primerov izven dosega povprečni prebivalki oziroma prebivalcu in so v prvi vrsti namenjena privabljanju špekulativnega kapitala ter maksimiranju dobičkov.

Starejše novice