Trenutna podoba šole. (Vir: Facebook profil Gimnazija Šentvid)
Ustvarjeno dne
Tor, 31.5.2022 13:13
Gimnaziji Šentvid se obeta temeljita prenova. Kaj vse bo novega?

Prostori, v katerih se nahaja ljubljanska Gimnazija Šentvid, so nujno potrebni obnove, saj so trenutno potresno nevarni in zastareli. V petih šolskih stavbah, kjer si prostore delita šentviška gimnazija in osnovna šola, prihaja do številnih križanj poti dijakov in učencev. Dodaten problem predstavlja pomanjkanje prostorov, zato je v načrtu gradnja novih učilnic in šolske telovadnice za osnovno šolo. 

Štirje od petih objektov naj bi bili popolnoma porušeni in na novo zgrajeni, so v ponedeljek, 30. maja, sklenili na dopisni seji vlade. Po novih načrtih bodo deli gimnazije povsem ločeni od osnovne šole, zgrajeni pa bodo tudi zunanji prostori, športne površine in podzemna parkirna mesta, so izpostavili na spletni strani ministrstva za izobraževanje.

Foto: Arhiv Gimnazije Šentvid

Prenova v vrednosti slabih 15 milijonov evrov

Prenova gimnazije je bila na včerajšnji seji uvrščena v Načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025. Vrednost celotne investicije obnove gimnazije bo znašala predvidoma nekaj manj kot 15 milijonov evrov z davkom in bo financirana s strani ministrstva za izobraževanje in ljubljanske mestne občine.

Ravnatelj šentviške gimnazije Jaka Erker je za Ljubljanainfo podal komentar:

»Mi čakamo na to novogranjo že od leta 2012. Sprva je bilo mišljeno, da se bo izvedla sanacija stavbe, potem pa se je izkazalo, da bi sanacija stala približno enako kot novogradnja. Tako je prišlo do odločitve, da gremo v novogradnjo, kar je za šolo absolutno vitalnega pomena.

Delamo v pogojih, ki so na meji normalnega, predvsem pa se z reševanjem problema obeh šol hkrati rešuje tudi prostorski problem. Zadnja novica, ki je sicer stara eno leto, je, da so projekti pripravljeni. Eno leto zdaj čakamo na to, da bosta ministrstvo in občina podpisala pogodbe s projektanti.«

Ravnatelj nezadovoljen s hitrostjo reševanja problema

Natečaj za novogranjo je bil izveden v lanskem letu, v letošnjem letu pa je predvideno sklepanje in končni podpis pogodbe. V prihodnjem letu sledi izdelava projektne dokumentacije, v letu 2024 pa naj bi se gradbena dela dokončno začela. Predviden zaključek gradbenih del in otvoritev novih objektov sta načrtovana v letu 2027.

»Izjemno sem nezadovoljen s hitrostjo reševanja tega problema, tako da sem vesel včerajšnjega sklepa, ampak ga jemljem z rezervo,« je še dodal ravnatelj.

Pri projektu sodelujeta tako Mestna občina Ljubljana kot ministrstvo za izobraževanje. Ravno to pa pomeni, da je nujno usklajevanje postopkov obeh financerjev in se projekt lahko zavleče. Ministrstvo naj bi financiralo novogradnjo gimnazije, mestna občina pa izgradnjo telovadnice. Že sedaj pa sta oba solastnika šolskega objekta.

Foto: Arhiv Gimnazije Šentvid

Starejše novice