Ljubljanainfo
Sre, 21.12.2022 07:00
Za toplotne črpalke se odloča zmeraj več občanov. So razmeroma nov alternativni vir ogrevanja, a prav zaradi večjega zanimanja so se čakalne dobe na montažo črpalke precej podaljšale.

Ob dvigu cen energentov si mnogi želijo preiti na alternativne vire ogrevanja. Vedno več gospodinjstev se odloča za prehod na domače sončne elektrarne in toplotne črpalke. Prav za montažo slednjih pa so se čakalne dobe občutno podaljšale. 

Toplotne črpalke so sicer alternativni vir ogrevanja, ki izkoriščajo toploto iz okolice in jo pretvarjajo v energijo za ogrevanje doma in sanitarne vode. So obnovljiv vir energije, saj za delovanje uporabljajo zrak, zemljo ali vodo. 

Mnoge odvrne višja začetna investicija, saj ne gre za cenovno najugodnejšo rešitev. A to ni edina ovira pri montaži - čakalne dobe so se občutno podaljšale.

Zakaj? Za pojasnila smo se obrnili na večje slovenske dobavitelje in proizvajalce toplotnih črpalk.

Pri Petrolu čakalna doba približno štiri mesece

Pri Petrolu so za Ptujinfo potrdili, da beležijo povišan interes za vgradnjo toplotnih rčpalk. To so opazili ob začetku pomladi, ko je prišlo do padca povpraševanj po plinskih pečeh kot posledica dviga cen zemeljskega plina. 

Pri Petrolu opažajo tudi, da imajo ljudje na splošno zmeraj več znanja o toplotnih črpalkah, opazili pa so tudi, da se poleg vgradnje toplotnih črpalk radi odločajo še za sončne elektrarne, polnilnice za električne avtomobile, hranjenje električne energije, ogrevanje in hlajenje z enim sistemom. 

Dodajajo, da so čakalne dobe sicer odvisne od tipa modela črpalke in razpoložljivosti monterjev za izvedbo vgradnje. V povprečju pa boste pri Petrolu na toplotno črpalko čakali štiri mesece. 

»Izzive v dobavni verigi obvladujemo z dobrimi in pravočasnimi napovedmi ter nabavnimi procesi. V tej situaciji je sodelovanje z zanesljivimi partnerji odločilnega pomena,« so pojasnili na Petrolu. 

Potrdili pa so, da so tudi pri toplotnih črpalkah priča podražitvam. Temu botruje predvsem cena vgrajenih materialov in elektronskih komponent. 

Tudi pri Termo Shopu večmesečna čakalna doba

Tudi pri podjetju Termo Shop beležijo povišan interes za vgradnjo toplotnih črpalk. To opažajo že zadnji dve leti, posebno pa letos. 

Kot prednost so izpostavili tudi to, da so preproste za uporabo, prinašajo prihranke, investicija pa se hitro povrne. 

Pri tem podjetju je trenutna čakalna doba na montažo toplotne črpalke tri mesece. Poudarjajo, da so daljše čakalne dobe odraz več dejavnikov. Glavni razlog je prav povečano povpraševanje. 

»Zaradi dogodkov v Ukrajini ter posledično bliskovitega skoka cen energentov se je zelo povečalo povpraševanje po toplotnih črpalkah, potrošniki se želijo čimprej osvoboditi odvisnosti od zemeljskega plina oziroma si zagotoviti cenejši vir ogrevanja,« so dejali pri Termo Shopu in dodali, da gre za trend, ki ga opažajo po celi Evropi. 

Pri tem se pojavljajo tudi zastoji v dobavnih verigah, saj si Evropa deli proizvodne vire. Še vedno se pojavljajo zastoji na azijskih trgih, ki so posledica koronavirusnih ukrepov, kar dodatno oteži dobavo. 

Kot pri Petrolu pa so tudi pri Termo Shopu pojasnili, da so se podražili vsi nabavni materiali. Tako se je posledično podražil tudi nakup toplotne črpalke. Ocenjujejo, da je prišlo do približno 18-odstotne podražitve.

Starejše novice