Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 20.12.2022 13:08
Statistika kaže zaskrbljujoč trend porasta kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, pravijo policisti.

Ljubljanski policisti in kriminalisti so uspešno preiskali kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki jih je osumljenec pričel izvrševati prek spletnega omrežja, na koncu pa je žrtev na srečanju tudi spolno zlorabil.

Ugotovitve kriminalistične raziskave sta na novinarski konferenci v Ljubljani danes predstavila Primož Podbelšek, kriminalistični inšpektor specialist v Skupini za mladoletniško kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in Robert Tekavec, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Kot sta povedala, so policisti Policijske uprave Ljubljana in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije konec novembra na podlagi prijave pričeli s preiskavo več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na škodo mladoletne deklice. Prijavo so prejeli na podlagi zakonite zastopnice mladoletne žrtve.

uporabo sile jo je prisilil v spolna dejanja

Ugotovljeno je bilo, da je osumljeni prek družbenega omrežja navezal stik z mladoletnico in jo z grožnjami prisilil, da mu je pošiljala svoje intimne slike. V nadaljevanju se je osumljeni z žrtvijo srečal na dogovorjenem javnem kraju, kjer jo je z uporabo sile prisilil v spolna dejanja.

Osumljenec je 23-letnik z območja Gorenjske v rednem delovnem razmerju, ki pred tem ni bil obravnavan za kazniva dejanja, žrtev pa je mlajša od 15 let. Komunikacija med njima je trajala dlje časa, potekala pa je prek različnih družbenih omrežij.

Kriminalisti so v času preiskave zasegli več elektronskih naprav, na katerih je bila najdena njuna komunikacija, poleg intimnih fotografij oškodovanke pa so na naprava osumljenca našli še več datotek z intimnimi deli drugih deklet, ki so po izgledu mladoletna.

Osumljeni je bil v začetku decembra za štiri kazniva dejanja s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Ljubljani, ki je zanj odredil pripor.

Očita se mu storitev dveh kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, za kar je zagrožena zaporna kazen od treh do osmih let zapora oziroma od pet do petnajst let zapora, ter dveh kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, za kar je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let.

Preiskava se še nadaljuje, saj kriminalisti zbirajo obvestila in dokaze v povezavi z elektronskimi pdoatki , ki so bili najdeni na elektronskih napravah osumljenca.
 
Do sedaj je bilo ugotovljeno, da je osumljeni deloval prek družbenih omrežij, z nadaljnjo preiskavo pa bodo skušali ugotoviti, ali se je z vsemi mladoletnicami tudi fizično srečeval.

Storilci zmanipulirajo mladoletne žrtve

Na Policijski upravi Ljubljana so v letu 2022 do sedaj zaključili preiskavo že enaindvajsetih tovrstnih kaznivih dejanj, ki so jih osumljene različne osebe, nekaj pa jih še preiskujejo. Opažajo, da storilci z otroki stopajo v stik prek različnih omrežij, kot sta Snapchat in Instagram, v nadaljevanju pa od njih z grožnjami pridobijo videoposnetke in slike.

Storilci kaznivih dejanj so vešči v tem, da zmanipulirajo in prepričajo mladoletne žrtve, da jim pošljejo intimne posnetke, z njimi pa jih potem izsiljujejo in jih izmenjujejo z istomislečimi, ki jih uporabljajo za potešitev spolne sle.

Ti intimni posnetki v nadaljevanju krožijo po spletu in jih je izjemno težko odstraniti. Staršem zato polagajo na srce, naj se s svojimi otroki in mladostniki pogovorijo in jih tudi sami poučijo o nevarnostih, ki na spletu prežijo nanje.

Izrednega pomena je, da se komunikacija, če pride do tovrstnega dejanja, takoj prekine, a da se ne izbriše, in da se tovrstno dejanje takoj prijavi policiji.
 
Statistični podatki zadnjih let kažejo zaskrbljujoč trend porasta tovrstnih kaznivih dejanj. V letu 2021 je policija obravnavala 176 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, leto poprej 150, v letošnjem letu pa so do sedaj obravnavali 158 teh kaznivih dejanj.

V letu 2021 je policija obravnavala 121 kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, leto poprej 100, v letošnjem letu pa do sedaj 144.

Raziskave kažejo, da vse več otrok pri vse nižji starosti več ur dnevno brska po internetu in digitalnih napravah, kar povečuje njihovo izpostavljenost nevarnosti.

Internet je za storilce spolnih zlorab postal pripomoček, ki omogoča lahek dostop do otroka, anonimnost in hitro izmenjavo informacij.

Storilci kaznivih dejanj prežijo na otroke, zavedajo se njihove ranljivosti in naivnosti. Prisotni so na forumih, v klepetalnicah, kanalih za komuniciranje znotraj računalniških iger. So zelo dobri manipulatorji, ki otroke prepričajo tudi v reči, ki jih sami nikoli ne bi storili.

Poleg tega se med sabo pogovarjajo o tem, kako in v katerem okolju pristopit do otroka, uporabljajo pa načine, ki jim omogočajo čim večjo anonimnost.
 
Pogosto otrokom pred zlorabo govorijo lepe stvari, pridobivajo njihovo zaupanje, lahko jim tudi kaj kupijo, v trenutku, ko pridobijo dostop do intimnih posnetkov otrok, pa se ti uajmejo v past.

Ključna je preventiva

Policija apelira predvsem na starše, ki naj otrokom ne dajo prehitro v uporabo pametnih naprav in jim ne dovolijo prehitre uporabe interneta. Naj tudi ne pustijo, da so otroci s pametnimi napravami na samem, da z njimi hodijo spat, se zapirajo v sobo in tako dalje. Dostop do interneta naj ne bo neomejen.
 
Policija v zadnjih letih opaža tudi porast posnetkov in fotografij z golimi otroki, ki jih otroci, stari tudi le pet ali šest let, posnamejo sami in jih vede ali nevede objavijo na različnih omrežjih. Navadno uporabljajo spletne račune staršev ali pa jim celo starši ustvarijo svoj profil.

Taki posnetki se na internetu hitro razširijo, pridobijo pa jih tudi storilci spolnih zlorab, zato so tudi ti otroci kasneje lahko žrtve spolnega izkoriščanja.

Za spolno zlorabo je vedno kriv tisti, ki jo izvrši, še poudarjajo policisti. Odziv staršev, pravi pristop in pogovor bo pripomogel k temu, da se jim bo otrok, ki je doživel zlorabo, zaupal in to pravočasno.
 
Z otroki se je treba pogovarjati in policijo obvestiti takoj, ko starši zaznajo sum spolne zlorabe. Policija bo takoj začela zbirati dokaze, zaščitila bo otroka, predvsem pa bo pomagala v primeru, ko se bo posnetek ali fotografija že razširila.

Povedali so, da dobro sodelujejo z lastniki družbenih omrežij, saj imajo ti način in sisteme, kako zaznavati spolno zlorabo otroka na teh omrežjih in ko se to zgodi, o tem takoj obvestijo policijo. Poleg tega se policija nanje obrne tudi, ko potrebujejo podatke o identiteti osumljencev.

Ob prihajajočih praznikih opozarjajo tudi na zlorabe v domačem okolju, kajti otrok, ki je zlorabljen s strani nekoga, ki ga pozna in je od njega odvisen, potrebuje pomoč vseh tistih, ki so z njim v stikih. Vsi, ki zaznajo zlorabo v bližnjem okolju ali na spletu, naj torej takoj obvestijo policijo.

Starejše novice