Foto: Bobo
zalastritof
Pon, 25.4.2022 07:00
V Ljubljano se po obdobju številnih omejitev, povezanih z zajezevanjem širjenja koronavirusa, vračajo večje skupine turistov, več pa je tudi uličnih umetnikov. Kje jim je dovoljeno nastopati?

Po dobrih dveh letih strogih ukrepov, povezanih s koronavirusom, ki so življenje precej omejili, se je epidemiološka situacija nekoliko izboljšala. 

Na ulicah prestolnice je videti več turistov, več pa je tudi umetnikov, ki ustvarjajo na ulici, je ljubljansko občino opozoril eden od meščanov. 

V okviru pobud meščanov je zapisal: 

»Ker ste v preteklem letu zelo dobro uredili pravila nastopanja predlagam, da mesta, kjer je dovoljeno oziroma prepovedano nastopanje še ustrezno označite s tablami. Podobno imajo urejeno na primer v Londonu.«

Bo občina sledila predlogu in postavila table?

Čeprav se zdi, da bi bila postavitev tabel, ki označujejo, kje je ulična umetnost dovoljena in kje ne najbolj enostavna rešitev, tega Mestna občina Ljubljana ne načrtuje.

»Mestna občina Ljubljana je pred dvema letoma sprejela novelo Odloka o posebni rabi javnih površin. V noveli smo določili lokacije, časovna okna in druge pogoje za spontane ulične nastope.

Na podlagi določb omenjenega odloka smo izdali letak v slovenskem in angleškem jeziku, ki je namenjen uličnim umetnikom. Na njem so zbrane vse pomembnejše informacije zanje, med drugim tudi lokacije, na katerih so dovoljeni spontani ulični nastopi.«

»Potrebe po postavljanju tabel ni«

Letak, namenjen uličnim umetnikom, je dostopen na spletu na TEJ POVEZAVI, pa tudi v Turističnem informacijskem centru Ljubljana. Delijo ga tudi inšpektorji ljubljanske mestne občine.

Na občini zato ocenjujejo, da je večina uličnih umetnikov z informaciji o tem, kjer je ustvarjanje dovoljeno, seznanjena.

»Zato ni potrebe za postavljanje dodatnih tabel. Mestna občina Ljubljana si prizadeva čim bolj odpirati vedute ljubljanskih ulic in tako odpirati pogled na pročelja stavb in okoliško krajino,« so sklenili.

Starejše novice