Ustvarjeno dne
Sre, 29.3.2023 16:00
Univerza v Ljubljani si je za minulo leto zastavila kar nekaj ambicioznih ciljev, ki jih je nato tudi uspešno realizirala.

Senat Univerze v Ljubljani je na včerajšnji seji sprejel poslovno poročilo s poročilom o kakovosti Univerze v Ljubljani za leto 2022.

S poročilom je senat potrdil, da je univerza v preteklem letu dosegla vse ambiciozno zastavljene cilje.

Želja, po skupnem prizadevanju za dobrobit družbe

»V preteklem letu smo Univerza v Ljubljani kot največji visokošolski in najbolj uspešni raziskovalni ustanovi v Sloveniji izborili mesto, ki si ga zasluži, hkrati pa izboljšali tako študijsko kot delovno okolje. Naša nadaljnja prizadevanja gredo v smeri, da vsi skupaj delujemo v dobro družbe in s tem krepimo vlogo in ugled Univerze v Ljubljani,« je sporočil rektor univerze Gregor Majdič.

Kot najbolj izstopajoče dosežke je navedel podaljšanje institucionalne akreditacije, pridobitev več prestižnih, milijonskih evropskih projektov in pripravo vseh notranjih aktov za upravljanje z raziskovalnimi sredstvi.

Obnova palače Kazina in projekti novogradnje

Lansko leto jim je prav tako uspel še en pomemben podvig, leta 2022 je bila dokončana obnova palače Kazina, kamor se je preselila Akademija za glasbo.

Zanemarljivi pa niso niti ostali projekti, univerzi je uspelo pridobiti projekte novogradenj za Medicinsko fakulteto, Fakulteto za farmacijo, Fakulteto za strojništvo in Veterinarsko fakulteto.

Najvišji akademski naziv prejelo več žensk kot moških

Rektor poudarja, da je ena izmed prioritet univerze tudi skrb za najranljivejše:

»Hkrati pa smo ves čas namenjali posebno skrb najbolj ranljivim skupinam in zagotavljanju dostopnega, vključujočega in enakopravnega akademskega okolja za vse študentke, študente in zaposlene. V ta namen smo ustanovili tudi pisarno varuha študentk, študentov.« 

Majdič meni, da se sistematična prizadevanja za enake možnosti zrcalijo tudi v vse večjem številu rednih profesoric. Tako je v minulem letu najvišji akademski naziv doseglo večje število žensk kot moških.

Po rektorjevih besedah sta pomembna tudi Komuniciranje in promocija znanosti, Univeraz v Ljubljani je organizirala odmevno mednarodno konferenco o komuniciranju znanosti in fotografsko razstavo na Krakovskem nasipu. 

Na konferenci so bili predstavljeni nekatere od najbolj prepoznavnih raziskovalk in raziskovalcev Univerze v Ljubljani. 

Kaj se obeta v prihodnosti?

Senat je na 16. seji sprejel tudi Merila Univerze v Ljubljani za razporejanje sredstev za stabilno financiranje znanstvenoraziskovalne dejavnosti za leto 2023.

Univerza v Ljubljani sporoča, da bodo sredstva namenjena za dodatno financiranje obstoječih raziskovalnih programov in za nove programe, ki bodo usmerjeni v reševanje aktualnih družbenih problemov.

Nekaj sredstev pa bo namenjen tudi mlajšim raziskovalcem, ki so na začetku samostojne akademske poti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice