Priprava droge pod Zmajskim mostom pred nekaj leti (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 21.9.2023 18:00
Potrebne so bile okrepitve. To so sadovi njihovega dela.

Prisotnost prepovedane droge in njenih odjemalcev na ulicah ni ljubljanska posebnost, a očitno meščani zaznavajo porast tega pojava.

Kakšno nevarnost predstavljajo večje številke?

Boj proti prepovedanim drogam

Prijemi Mestne občine Ljubljana so znani: sofinanciranje programov, pretežno nevladnih organizacij, v okviru javnih razpisov; sofinanciranje programov,  ki so namenjeni zmanjševanju škode zaradi drog tako za same uživalke in uživalce kot tudi za prebivalke in prebivalce mesta; sofinanciranje zavetišča za brezdomne uporabnice in uporabnike nedovoljenih drog; delovanje edine varne hiše za aktivne uporabnice nedovoljenih drog, ki so žrtve nasilja v Sloveniji; ter delovanje treh dnevnih centrov, ki omogočajo druženje in nudenje strokovne pomoči uživalcem nedovoljenih drog. 

Občina sofinancira tudi preventivne programe, ki jih različne organizacije izvajajo v osnovnih in srednjih šolah za učence in dijake ter njihove starše.

Terensko delo

A očitno je večje število pritožb občank in občanov na račun motečega zadrževanja odvisnikov na različnih lokacijah v Ljubljani naredilo svoje.

Za letošnje leto so » naročili tudi okrepljeno terensko delo, katerega namen je priti v stik z osebami, ki se zadržujejo na javnih površinah in so moteče vedejo. Na ta način terenski delavci, na različnih lokacijah po mestu posameznikom nudijo:

  • svetovanje,
  • pomoč pri urejanju dokumentov,
  • spremstvo na razne institucije (največkrat center za socialno delo),
  • izpolnjevanje različnih vlog (vloge za nune bivalne enote, vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev),
  • razdeljevanje higienskih pripomočkov.«

V mesecu avgustu so eno ali več oblik zgoraj naštetih pomoči nudili 76 osebam.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice