Foto: Mestni muzej Ljubljana
Nika Vajnhandl
Ned, 20.2.2022 11:59
Med šolskimi zimskimi počitnicami ne zamudite aktivnosti, ki jih pripravljajo v Ljubljani.

Že veste, kjer boste med zimskimi počitnicami? Pridružite se pestrim počitniškim programom ljubljanskih javnih zavodov, ki jih pripravljajo v tednu od 21. do 25. februarja.

Predpustne norčije na Ljubljanskem gradu

Že veste, v koga ali kaj se boste našemili za pusta? V tednu pred težko pričakovanim pustnim rajanjem vas bodo na Ljubljanskem gradu popeljali v vznemirljivi svet pustnih mask. 

Maske veljajo za enega izmed najzanimivejših predmetov v zgodovini človeštva, saj na svetu ni rodu ali ljudstva, ki jih ne bi poznal. A kdor meni, da so le zanimiv pripomoček, se hudo moti! 

Tokrat boste med počitniškimi delavnicami lahko raziskovali zgodovino mask in maskiranja, izvedeli, s kakšnimi verovanji, šegami in navadami so povezane ter katere so se ohranile vse do danes. Vsak dan bomo izdelali tudi unikatne maske ali zabavne rekvizite.

Počitnice v Mali ulici

Pridružite se počitnicam v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, kjer boste lahko spoznavali poklic oskrbnika živali in veterinarja, ob druženju z živalmi pa se učili odgovorne skrbi za živali, spoznavali njihove potrebe in drugačnost. 

Program je namenjen učencem od 1. do 5. razreda.

V Mestnem muzeju gredo v čas koliščarjev

Za koliščarje ste že slišali, a si ne predstavljate čisto dobro, kako so živeli? V Mestnem muzeju Ljubljana nekaj teh stvari vedo, in kar je še pomembneje: hranijo najstarejše leseno kolo na svetu, ki ga je pred več tisoč leti izdelal spretni koliščar.

S prav posebnim koliščarskim obredom nameravajo 'odpotovali' v ta njegov daljni svet, tam pa se preizkusiti v različnih koliščarskih veščinah - hoja po kolih, lovljenje rib, kurjenje ognja, izdelovanje sekire, lokostrelstvo - ter izdelali maketo koliščarske hiše.

Zimska avantura Mladih zmajev

Pridružite se Zimski avanturi Mladih zmajev, s katero bodo skušali prebuditi in priklicati pomlad. 

Sredi počitnic, v sredo 23. februarja, se bodo preko Škocjanskih jam odpravili v Piran.

Najprej si bodo ogledali jame - čudovit naravni biser, nato pa uživali v raziskovanju piranskih uličic in martinčkanju na plaži.

Cel počitniški teden vabljeni tudi v mladinske centre: 

  • Mladi zmaji Bežigrad bodo cel teden pustno obarvani, izdelovali bodo kostume in pekli krofe. 
  • Pri Mladih zmajih Črnuče bodo 24. in 25. februarja mladi s pošteno igro skušali osvojiti Ognjeno zastavo. 
  • Pri Mladih zmajih Šiška bodo mladi 22. februarja izdelali Smerokaz želja, pretresali bodo ideje in jih pretvorili v konkretne cilje, 23. in 24. bodo iz gline izdelovali okrasne lončke, 25. pa se odpravili v kino. 
  • Pri Mladih zmajih Zalog mladi iz 25. na 26. februarja pripravljajo »Piđama party«, osrednji tematiki bosta varna raba interneta in zasvojenost s spletom.
  • Digitalni mladinski center DigiMC vabi na Šah turnir in klepet.
  • Ulični zmaji pa na igrišču na Bratovševi ploščadi pripravljajo lov na zaklad.

Pionirski dom

V Pionirskem domu v času zimskih počitnic za osnovnošolce pripravljajo brezplačne likovne delavnice, ki bodo potekale v prostorih zavoda na Komenskega 9, vsak dan med 10. in 12. uro.

Počitnice v živalski družbi

V ZOO Ljubljana v počitniškem tednu vabijo na počitnice v družbi živali. 

Pripravljajo strokovno vodenje, srečanja z živalmi, hranjenje živali in ustvarjalne delavnice. 

Filmske počitnice 

Mestni kino Kinodvor vabi k ogledu petih celovečernih filmov. Vsak dan ob 10. uri v Kinodvoru.

V ponedeljek si lahko ogledate film Prvi sneg, v torek Šolo čarobnih živali, v sredo Preko meje, v četrtek Volk in lev, v petek pa še Bertov dnevnik. 

Športne počitnice

Počitnice lahko preživite tudi na ledeni ploskvi ali v bazenu. 

V Hali Tivoli lahko drsate vsak počitniški dan od 12.30 do 14. ure, v Dvorani Zalog pa od 11. do 12.30 ure. Med vikendom pa vabljeni na redne termine drsanja. 

V Tivoliju lahko drsate v soboto od 10. do 12. in od 20. do 22. ure, v nedeljo pa od 10. do 12. ure.

Drsališče Zalog pa lahko obiščete v soboto in nedeljo od 11. do 12.30 ure.

Med počitnicami lahko skočite tudi v bazen Kopališča Tivoli. Rekreativno plavanje je od ponedeljka do petka od 8.30 do 15. ure, v torek, sredo, četrtek in petek tudi od 18. do 22. ure. 

Starejše novice