Slika je simbolična
STA
Pet, 21.10.2022 08:15
V minulih dneh se je po državi začelo cepljenje proti sezonski gripi.

Direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik je za STA povedal, da bi si v Mariboru želeli večjega zanimanja. V Ljubljani pa so pojasnili, da je zanimanje podobno prejšnjim letom.

V Zdravstvenem domu Maribor na cepljenje proti gripi po četrtkovih podatkih čaka 1504 odraslih in devet otrok, je pojasnil Završnik. Za primerjavo, lani so skupaj cepili 8405 posameznikov.

Ob tem je pojasnil, da so v teku dogovori, da bi proti gripi cepili tudi v občinah Rače, Kungota in Selnica ob Dravi, bližje prebivalcem teh občin.

V Ljubljani zanimanje razlikuje po enotah

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so za STA sporočili, da se po enotah zanimanje za cepljenje proti gripi razlikuje. V splošnem sicer ocenjujejo, da je zanimanje podobno lanskemu.

Za cepljenje se večinoma odločajo kronični bolniki in starejši, večinoma tisti, ki se cepijo vsako leto.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v ponedeljek začeli cepljenje proti gripi v sezoni 2022/2023. Po njihovih ugotovitvah povpraševanje po cepljenju zadnja leta narašča, povečuje se tudi stopnja precepljenosti proti gripi, kar pripisujejo tudi temu, da je cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Na Inštitutu so za letošnjo sezono naročili 250.000 odmerkov cepiva proti gripi, medtem ko je bilo lani razdeljenih nekaj več kot 227.000 odmerkov cepiva.

Starejše novice