Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 8.12.2021 08:00
Podjetje LTH Castings je odprlo novo proizvodnjo linijo v Ljubljani.

LTH Castings je v Ljubljani zagnal novo proizvodno linijo, namenjeno proizvodnji izdelkov za popolnoma električne avtomobile BMW. 

Nova proizvodna linija prinaša nova delovna mesta in obenem bogati kulturno dediščino Litostrojeve lokacije. 

Proizvodnja je prijazna okolju in tehnološko dovršena. 

Za boljši pogon … 

Nova proizvodna linija bo zagotavljala različne lahke aluminijaste dele za pogonski sklop popolnoma električnih avtomobilov BMW. 

LTH Castings je pomemben dobavitelj in strateški partner skupine BMW že od leta 1989 in je s svojimi sestavnimi deli prisoten v večini njihovih pogonskih sklopov. V zadnjih letih se sodelovanje intenzivno širi predvsem v razvoj in izdelavo sestavnih delov za e-mobilnost. 

Na novih linijah se bodo proizvajali deli za pogonske enote pete generacije tehnologije BMW eDrive. 

V širitev proizvodnih zmogljivosti za e-pogone je LTH Castings med leti 2019 in koncem 2021 samo v Ljubljani investiral preko 50 milijonov evrov. 

Proizvodnja prijazna okolju

V Ljubljani bo potekala proizvodnja oziroma obdelava aluminijastih ulitkov za električna vozila, pri čemer se uporabljajo najsodobnejše tehnologije in trajnostni pristopi, ki sledijo tudi zahtevam skupine BMW po zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida in porabe virov v celotni verigi. 

Pri proizvodnji se ne uporablja noben material, ki je uvrščen med redke zemeljske kovine. Procesi so digitalizirani in sledijo izdelku od začetka do konca njegove življenjske dobe.

Nova delovna mesta

Andrej Megušar, direktor LTH Castings, je ob otvoritvi proizvodnje povedal: 

»Z novo linijo vzpostavljamo dodatna dolgoročna in trajnostna delovna mesta. Na novem proizvodnem programu trenutno zaposlujemo približno 50 zaposlenih. Načrtujemo, da bo do leta 2023 v proizvodnji delov za te e-pogone delalo približno 150 zaposlenih.«  

Kompleks Litostroja

»Širitev obrata LTH Castings Ljubljana je primer uspešne preobrazbe nekdaj degradiranega območja v smeri e-mobilnosti in digitalizacije,« povedo iz podjetja, saj se proizvodnja izdelkov za e-pogone nahaja v več kot 70 let stari stavbi nekdanjega kompleksa Litostroja.

Namesto izgradnje novih prostorov so obstoječo infrastrukturo prilagodili novim zahtevam in jo razširili. 

S celovito obnovo je sedaj na voljo dodatnih 20.000 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Skupaj tako lokacija v Ljubljani presega 50.000 kvadratnih metrov površine.

Kompleks Litostroj je delno zaščiten kot kulturno zgodovinski spomenik povojnega industrijskega razvoja v Sloveniji, zato so se v LTH Castings zavezali, da bodo skrbeli za skladnost razvoja lokacije in spoštovali status kulturne zaščite objekta. 

Starejše novice