zalastritof
Tor, 7.12.2021 17:58
V prazničnih časih običajno pogosteje sežemo po sladkem. Pa ste pozorni na to, kdaj gre za čokolado, kdaj pa zgolj za njen nadomestek?

Ob koncu leta se police trgovcev kar šibijo pod različnimi bonbonierami, čokoladnimi figuricami, kolači in podobnim. 

Na prvi pogled so si izdelki zelo podobni, a branje seznama sestavin razkrije, da so med posameznimi izdelki zelo velike razlike, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije

Kdaj izdelek ni zares narejen iz čokolade?

Če je slaščica poimenovana »kakavov izdelek«, »sladkorna ploščica« ali »mlečni čokoladni nadomestek«, ne vsebuje sestavin, ki so značilne za čokolado, izpostavljajo. 

V takšnih izdelkih namreč ne boste našli kakavovega masla in kakavove mase, ampak rastlinske maščobe, kot je recimo palmova maščoba, in majhen odstotek kakava v prahu.

Veste, kako iz kakava nastane čokolada? Več o nastanku lahko preberete na tej povezavi

Trije nasveti, s pomočjo kateri se izognite »ponaredkom«

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila nekaj praktičnih nasvetov, po katerih se je dobro ravnati, če se želite izogniti nepravi čokoladi:

  1. Če je ime izdelka »kakavov izdelek«, »sladkorna ploščica« ali »mlečni čokoladni nadomestek«, je izdelek nadomestek čokolade. Branje seznama sestavin pa razkrije tudi resnično sestavo izdelka. 
  2. V izdelkih, ki niso čokolada, so na začetku seznama sestavin sladkor, rastlinska maščoba in sirotka ali posneto mleko v prahu. Sledi odstotek kakava v prahu, v našem primeru ne-čokoladne figure 5 odstotkov kakava v prahu. Tudi cena je običajno nižja in tokrat žal tudi odraža kakovost. 
  3. Namesto kakavovih raje izberite bolj kakovostne izdelke iz čokolade s čim večjim deležem kakavovih delov. 

Starejše novice