Fotografija je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 19.8.2022 07:00
Letos se bo v Ljubljani izobraževalo 26.554 osnovnošolcev v 1179 oddelkih. V javne osnovne šole bo s 1. septembrom vključenih tudi 183 otrok beguncev iz Ukrajine.

Za zdaj še ni znano, koliko šoloobveznih vojnih prebežnikov bo znova sedlo v šolske klopi slovenskih osnovnih šol, saj so se starši nekaterih odločili za vrnitev v domovino, drugi pa so se šele poleti zatekli v Slovenijo.

V Ljubljani se bo letos izobraževalo 26.554 osnovnošolcev v 1179 oddelkih. V javne osnovne šole bo s 1. septembrom 2022 vključenih tudi 183 otrok beguncev iz Ukrajine.

V učilnicah Osnovne šole Martina Konšaka bo v novem šolskem letu sedelo sedem učencev od tretjega do šestega razreda, ki so jih sprejeli že spomladi. 

»V Ukrajini, kolikor nam sporočajo starši oziroma po naših izkušnjah, je šola na zelo visokem mestu, kar se tiče vrednot. Zaradi tega je tudi motivacija za učenje in pridobivanje znanja iskreno povedano višja kot pri priseljencih iz drugih območij,« je jasna ravnateljica Osnovne šole Martina Konšaka Maribor Jasmina Voršič.

Trije so se vrnili v Ukrajino, a prišlo pet novih

Na Osnovni šoli Bojana Ilicha so lani sprejeli skupno 28 učencev s statusom tujca, od tega 14 iz Ukrajine.

»Trije so se zdaj v tem času, ko so bile počitnice vrnili domov, smo pa zato vpisali ponovno pet novih otrok iz Ukrajine,« pravi ravnateljica Osnovne šole Bojana Ilicha Maribor Astrid Videc.

Obiskovali bodo vse razrede, od prvega do devetega. 

Dobro jim gre pri matematiki in angleščini, slabše pri slovenščini

Dve učenki bosta v novem šolskem letu na Osnovni šoli Bojana Ilicha predvidoma tudi zaključili osnovno šolanje. Znanje in napredek se razlikujeta od predmeta do predmeta.

»Predmeti, kot so recimo angleščina in matematika, niso tako delikatni, sigurno pa je zelo delikatna slovenščina, ki je naš materni jezik, ne njihov,« pravi svetovalna delavka na šoli Cvetka Stres.

Astrid Videc, ravnateljica Osnovne šole Bojana Ilicha Maribor
Cvetka Stres, svetovalna delavka na Osnovni šoli Bojana Ilicha Maribor

V drugem letu šolanja bodo vsi tudi ocenjeni

Vse šole, ki gostijo ukrajinske učence, zagotavljajo dodatne ure slovenščine, ki se jih ponekod udeležujejo tudi starši. V prvem letu šolanja sicer za tujce ni obvezno ocenjevanje.

»Tisti, ki so zdaj drugo leto, bodo seveda zdaj vsi ocenjeni. Tisti, ki prihajajo zdaj spet prvič k nam, pa tam, kjer se bo dalo pridobijo ocene in normalno napredujejo v naslednji razred, tako kot vsi ostali sošolci,« dodaja ravnateljica Astrid Videc.

Vsi si želijo čimprej domov

Ukrajinski učenci ves čas živijo v negotovosti, kdaj se bodo lahko znova vrnili domov.

»Oni pravzaprav ne vedo in tudi starši ne vedo, kdaj se bodo vrnili. Lahko rečem, da so mi praktično vsi povedali, da si želijo iti domov, da si želijo iti nazaj v njihove šole,« pravi svetovalna delavka na Osnovni šoli Bojana Ilicha Maribor.

Jasmina Voršič, ravnateljica Osnovne šole Martina Konšaka Maribor

Sredstva iz dobrodelnega koncerta za šolske potrebščine

Življenje v tuji državi, kamor so se zatekli zaradi vojne v domovini, jim poskušajo na mariborskih šolah olajšati tudi z nakupom šolskih potrebščin.

»Tukaj bi rada izpostavila dobrodelno društvo Koraki za korakce, ki je zbiralo sredstva za organizacijo dobrodelnega koncerta in iz tega fonda zdaj črpamo sredstva, da čisto vsem priskrbimo potrebščine za novo šolsko leto,« še razčaga ravnateljica Osnovne šole Martina Konšaka Maribor. 

Kaj pa vrtci?

V vrtčevskem letu 2022/2023 bo v ljubljanske javne vrtce vključenih 13.069 otrok. Med vpisanimi otroci je tudi 34 otrok beguncev iz Ukrajine.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice