Foto: TW/Uporabna stran.
Ljubljanainfo
Tor, 14.11.2023 09:21
V ozadju projekta stojita ustanovitelja uspešne verige Hoodburger.

Na ljubljanskem trgu Ajdovščina se je odprla nova mehiška restavracija, ki se specializira za eno izmed bolj trendovskih jedi zadnjih let - pristne mehiške takose.

Osnova takosov so tortilje, ki jih lahko po obliki primerjamo s palačinkami. V mehiških restavracijah po Sloveniji so najpogosteje pripravljene iz pšenične moke, medtem ko jih v deželi tekile izdelujejo iz koruznih zrn, obdelanih na poseben način. 

Klemen Ptičak, soustanovitelj Hood Burgerja, je s poslovnim partnerjem Tilom Pleterskim pred časom obiskal Mehiko z namenom, da izvesta vse o takosih in nato to znanje implementirata v Sloveniji.

»Večina mehiških kantin pri nas ponuja mešanico tex-mex hrane, torej teksaške različice mehiških jedi. Tovrstne restavracije so k nam prišle iz soseske, kar pomeni, da so jedi dodatno prilagojene. Večina jedi, ki jih ponujajo mehiške restavracije pri nas, pa ni niti blizu tistim, ki jih najdemo v Mehiki,« je za Odprto kuhno povedal Klemen Ptičak, ki je pred desetletjem odprl prvi Hood Burger v Ljubljani s poslovnim partnerjem Tilom Pleterskim. 

Da bi Ljubljani čim bolj približala avtentične okuse, sta se Ptičak in Pleterski predlani odpravila na »ekskurzijo«. 

»V Ljubljani ima Hood Burger pripravljalnico, ki nam omogoča raziskovanje novih jedi in snovanje novih receptur. Tako se je pojavila ideja, da bi začeli razvijati takose. Da bi odkrila avtentične okuse, sva predlani dva tedna potovala po Mehiki,« je povedal in dodal, da sta bila v mehiški prestolnici kot tudi v Guadalajari, v Meridi na Jukatanu in drugje ves čas v lovu za najbolj avtentičnimi okusi, med drugim sta pokusila kobilice, salso iz čričkov in svinjino, zavito v bananine liste. 

Notranjost restavracije (foto: TW/Uporabna stran).

Kakšne so cene?

S cenika lahko razberemo, da se cene različnih tacosov gibljejo med 3,3 in 4,1 evra na kos, podobne pa so tudi cene sladkih ter alkoholnih pijač. 

Cenik (foto: TW/Uporabna stran).
Foto: TW/Uporabna stran

Starejše novice