Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 3.3.2023 18:00
Vodstvo hotela InterContinental pravi, da so za navedbe izvedeli iz medijev.

V društvu Ključ – center za boj proti trgovanju z ljudmi skupaj s Centrom za socialno delo Ljubljana Šiška včeraj predstavili izsledke raziskave o zaznavanju prostitucije otrok v Sloveniji.

Raziskava je preverjala, ali so strokovni delavci pri svojem delu že naleteli na osebo z izkušnjo prostitucije in ali so kdaj posumili, da je bil otrok žrtev prostitucije.

Rezultati raziskave niso spodbudni: Približno deset odstotkov anketirancev, kar pomeni 36 oseb, je pri svojem delu zaznalo možnost, da se otrok ukvarja s prostitucijo.

Večinoma so pojasnili, da gre za otroke med 15. in 18. letom starosti, ob čemer pa je precejšnje tudi število tistih, ki so izbrali odgovor, da gre za otroke, mlajše od 15 let. Skupno število otrok, za katere so strokovni delavci sumili, da so žrtve prostitucije, je po preštetih najnižjih možnostih znotraj posameznih številčnih oken 120, najvišje pa 248.

Policija sicer tovrstna dejanja obravnava kot različna kazniva dejanja, med drugim gre lahko za spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let.

Pri tem je bila posebej izpostavljena ranljivost mladih, zlasti deklet, ki bežijo iz vzgojnih domov in pri tem postanejo žrtve oseb, ki izkoriščajo njihovo stisko. Ta mlada dekleta na begu v zameno za zatočišče, drogo, denar ali kaj drugega nudijo spolne usluge.

Kje se dogajajo zlorabe?

Posebej trenutno odmeva, da so dekleta v neformalnih pogovorih izpostavila več lokacij, kjer se dogaja prostitucija, to pa so med drugim različni hoteli v Domžalah in ugledni ljubljanski hotel InterContinental.

Policija več informacij o teh navedbah trenutno ne daje, so se pa odzvali v hotelu, kjer so nad navedbami zgroženi.

Za STA je vodstvo dejalo, da so izredno presenečeni in šokirani ob informacijah o domnevni prostituciji mladoletnih v njihovih prostorih, o katerih so bili seznanjeni s strani medijev.

Od omenjenih dogodkov in ravnanj se odločno distancirajo, o tem pa jih doslej ni obvestil noben organ oziroma vpletena institucija.

»Vodstvo hotela skladno s korporativno politiko ostro obsoja tovrstna dejanja in bo tvorno sodelovalo v kakršnemkoli postopku in kolikor je v moči vodstva pomagalo h končnemu epilogu,« so zapisali in dodali, da nimajo v celoti nadzora nad početjem njihovih gostov, kajti opravljajo legitimacijo ob prijavi gostov, nimajo pa pristojnosti preverjanja ostalih obiskovalcev tako hotela kot ostalih servisnih storitev v hotelu.

Mnoge stranke oziroma gosti prihajajo zgolj v restavracijo in bar, konferenčne dvorane in javnosti odprt wellness.

Njihovo osebje naj bi bilo sicer usposobljeno, da prepozna sumljive aktivnosti in da pravočasno in pravilno reagira ter po potrebi pokliče varnostnika in policijo v primeru sumljivih dogajanj, bo pa vodstvo hotela še bolj posvetilo pozornost ozaveščanju in prepoznavanju sumljivih aktivnosti gostov.

Dobiček od spolnega izkoriščanja?

Zanimivo je, da se je hotelska veriga InterContinental pred tremi leti že soočila s podobnimi obtožbami, le da na globalni ravni.

13 žensk je po poročanju Guardiana obtožilo 12 globalnih hotelskih verig, med njimi InterContinental, da so zavestno ignorirale znake spolnih zlorab, ki so so dogajale v ZDA v nastanitvah v njihovi lasti.

Ženske so tedaj trdile, da naj bi imele te verige dobiček od zagotavljanja prostora, kjer se je dogajalo spolno izkoriščanje.

»Hoteli so zavestno na prvo mesto postavili dobiček ter ga s tem postavili pred zaščito otrok in mladih, ki so jih v njihovih hotelih prodajali za spolne usluge,« je tedaj povedal strokovnjak za trgovino z ljudmi in zlorabe iz newyorške odvetniške družbe Weitz & Luxenberg Paul Pennock.

Iz odvetniške družbe so sporočili, da so hotelske verige zanemarile svojo dolžnost, da bi zaustavile te zločine in da je čas, da za svoje neukrepanje prevzamejo odgovornost. V tožbi so zapisali, da se kar 80 odstotkov aretacij, povezanih s trgovino z ljudmi, zgodi v hotelskih sobah.

V odzivu za Guardian so tedaj pri verigah Hilton, Wyndham, Best Western in Intercontinental izpostavili, da obsojajo trgovino z ljudmi in spolno izkoriščanje.

Starejše novice