Fotografija je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 18.9.2022 13:59
Iz oljarn sporočajo, da bo zaradi slabših pogojev za rast in draginje letošnji pridelek manjši, a dražji.

Draginja se pozna tudi pri kmetovanju. Zaradi višjih cen stroškov prevoza, goriva, pakiranja in obdelave se bodo posledično podražili tudi kmetijski pridelki.

Pridelovalci še opozarjajo, da jim na roko ne gredo niti vremenski pogoji, saj so dolgotrajne suše in občasni nalivi zdesetkali pridelek.

S takimi težavami se soočajo tudi oljarji, ki od letošnje letine buč ne pričakujejo presežkov.

Suša in cene energentov podražile pridelek

V Oljarni Stesl menijo, da bodo neugodne vremenske razmere in dražje cene energentov zagotovo podražile pridelek buč in posledično tudi olje.

Ker letošnji pridelek še ni v celoti pobran ne morejo govoriti o uspešnosti letine, so pa prepričani, da ne bo dosegla lanskih številk.

»Na poljih na Goričkem bo letina malce boljša, saj tam suša ni bila toliko izrazita. V ostalih delih Pomurja je situacija slabša,« zaskrbljeno povedo v oljarni in dodajajo: »Suša je bila najbolj izrazita na Ravenskem in Dolinskem, kjer je zaradi tega pridelek močno zdesetkan

Pri Oljarni Stesl je sicer za liter bučnega olja v steklenici, potrebno odšteti 19 evrov, medtem ko je liter olja v plastenki cenejši za en evro.

Olje bo dražje za okoli 20 odstotkov, embalaža pa celo za 100

V Oljarni Kocbek opozarjajo, da bo draginja močno vplivala na cene izdelkov. Poleg samih bučnih semen, se je izrazito podražila tudi embalaža in stroški prevoza.

»Cena za kilogram suhih semen je za približno 70 centov višja kot prej, kar pri slabem litru bučnega olja pomeni za dva evra dražje olje. Podražila se je praktično celotna embalaža, od steklenic do zamaškov in etiket,« razlagajo v oljarni in nadaljujejo: »Zadnjih nekaj let smo imeli iste cene bučnega olja, zdaj jih bomo primorani dvigniti.«

Cena 0,75 literske steklenice bučnega olja je pri Oljarni Kocbek stala 16 evrov. Zaradi številnih podražitev tako semen, kot tudi stroškov proizvodnje bi lahko cena narasla do 20 evrov.

Cena samega bučnega olja se je podražila za okoli 20 odstotkov, medtem ko je embalaža dražja za 100 odstotkov.

V oljarni pravijo še, da bo kljub zahtevnim vremenskim razmeram letošnji pridelek buč presenetljivo dober. Za zdaj so zadovoljni tako s količino buč, kot tudi s samo kvaliteto. Kakšen bo letošnji celotni pridelek še ne vedo, upajo pa, da se s preranimi optimističnimi napovedmi niso zmotili.

Nekateri pridelki so se zmanjšali za polovico

Iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenija, Zavod Murska Sobota opozarjajo, da bo letina zaradi neugodnih vremenskih razmer veliko slabša.

Povprečno bi lahko bilo od 40 do 50 odstotkov manj pridelka buč, ponekod pa celo do 80 odstotkov manj.

»Namesto 800 kilogramov suhega semena buč, se za letos napoveduje le 450 kilogramov,« opozarjajo na Kmetijsko gozdarski zbornici ter nadaljujejo: »Zaradi neugodnega vremena, ki nam je prineslo sušo in nalive, so semena začela ponovno kliti in postala grenka.«

Posušena semena zaradi suše, začnejo ob prvem močnejšem deževju v notranjosti ploda ponovno kliti. Semena, ki zaradi podnebnega šoka ponovno poženejo postanejo izrazito grenka in so praktično neuporabna za predelavo v bučno olje.

Starejše novice