Foto: Bobo
Patricija Fašalek
Čet, 8.9.2022 12:49
Slovenska gastronomija sodi med najboljše na svetu! To sporočajo Michelinove zvezdice, ki jih prejmejo samo tisti gostinci z najboljšo hrano – letos se pri nas podeljujejo tretjič.

Svetovno znani kulinarični vodnik Michelin je danes tretjič razglasil prejemnike nagrad v Sloveniji. Letos je Michelinove zvezdice prejelo deset slovenskih restavracij, tri več kot lani.

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob, kjer ustvarjata Mate in Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, in pa Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart.

Po eno zvezdico so obdržale restavracija Atelje, Dam, Grič, Gostilna Pri Lojzetu in Hiša Denk.

Michelinove zvezdice so na slovenskem prvič podeljevali leta 2020, potem ko so si slovenski gostinci in turistični delavci že leta prizadevali, da bi ta priznana nagrada prišla tudi k nam. 

Druge nagrade

Vendar zvezdice niso edina nagrada, ki jo podeljuje Michelin. Restavracije in kuharski mojstri lahko prejmejo tudi posebno trajnostno nagrado. Zelene zvezdice podeljujejo restavracijam, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji, skupaj jih je letošnjem vodniku šest: gostilna Repovž, gostilna Grič, Hiša Franko, hiša Linhart, gostilna Krištof ter gostilna Mahorčič.

Skupno sedem restavracij je dobilo znak Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, v Michelinov izbor priporočenih restavracij pa je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih.

Bib Gourmand so prejeli: restavracija Jožef, TaBar, gostilna Mahorčič, gostilna Rajh, gostilna Ruj, gostilna Na Gradu in gostilna Repovž. 

Priporočilo Michelin v njihovem vodniku so prejeli: restavracija Gredič, Mama Marija, Špacapanova hiša, Stara gostilna, Vila Planinka, Landrik, Rizibizi, Calypso, Pikol, Mak, Pavus, Galerija okusov, Hotel Amarina, Hiša Krasna, gostilna Hiša Francl, Sedem, Harfa, Separe, restavracija 1906, hiša Torkla, gostilna Krištof, Dvor Jezeršek, SushiMama, Cubo ter Shambala. 

Posebno priznanje in poročilo so prejeli: ošterija Debeluh, JB restavracija, Kendov dvorec, B restavracija, Etna, Julijana, gostilna As, restavracija Grad Otočec, restavracija Danilo, gostilna Vovko, Monstera Bistro, Altroke, Vila Podvin in City Terasa.

»Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi. Deset novih restavracij, ki se je letos pridružilo izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije,« je dejal mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

»Danes je res vesel dan za slovenski turizem,« pa je ocenila direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak

Od danes ima namreč kar deset restavracij v Sloveniji Michelinove zvezdice, kar je precej nad povprečjem Evrope, če gledamo zvezdico na prebivalca, je dejala Pak.

Slovenija - 34. Michelinova destinacija

Slovenija je 34. Michelinova destinacija. Slovenska turistična organizacija je za dvoletno pogodbo z najbolj znanim kulinaričnim vodnikov odštela 925.000 evrov brez davka oziroma 1.128.500 evrov z davkom na dodano vrednost. 

Plačevanje za tovrstno ocenjevanje sicer ni redkost, uvrstitev na Michelinov vodnik pa naj bi imela pozitivne vplive na razvoj kulinarike, turizem, dvig prihodkov gostiln in nasploh na gospodarstvo ter zaposlovanje.

Michelinove zvezdice pa so v preteklosti že imele tudi negativen učinek, nekatere restavracije so tako na primer prosile, da jih Michelin umakne, saj so zvezdice ustvarjale previsoka pričakovanja kupcev in neželene pritiske.

Michelin se je soočal tudi z očitki o pristranskosti do francoske kulinarike in restavracij na Japonskem.  

Starejše novice