Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 25.4.2023 13:29
Med 4. in 6. majem se bodo ljubljanski šolarji podali na tradicionalni pohod.

Med 4. in 6. majem 2023 bo v Ljubljani že 65. Pohod ob žici in Teki trojk.

Kot je na zadnji redni novinarski konferenci mestne občine povedala vodja projekta Barbara Železnik, bodo 4. maja na sporedu pohodi vrtcev, 5. maja pohodi osnovnih in srednjih šol, 6. maja pa rekreativni pohodi na krajših razdaljah ter pohod okoli Ljubljane na 35 km.

Trenutno je prijavljenih približno 8500 vrtčevskih otrok in približno 15.00 šolarjev, za ostale razdalje pa je, je dejala Železnik, možna prijava v soboto, na točkah pohoda.

Ravno tako v soboto potekajo tudi teki trojk: razdalje na 3,5 kilometra, na 12,5 kilometra in 29 kilometrov. Skupaj je prijavljenih 1265 trojk.

Prireditveni prostor bo tudi letos na Kongresnem trgu in Trgu republike, kjer se bodo nahajali spremljevalni objekti, tam pa bo 4., 5., in 6. maja potekala tudi prijava in izdaja štartnih številk.

Dogodek bo spremljal kulturni program: v soboto, 6. maja, med 10.30 in 11.30, se obeta nastop partizantskega pevskega zbora, zatem bo podelitev priznanj, na koncu pa glasbeni nastop šolskih pevskih zborov.

Lahko pričakujemo cestne zapore?

Po besedah vodje projekta večjih zapor po Ljubljani ne bo, temveč samo kratkotrajne, kjer bodo vozniki na določenih območjih morda morali počakati, da tekači stečejo mimo.

Vsi pohodniki in tekači bodo imeli v petek in soboto na voljo brezplačen prevoz.

Barbara Železnik je poudarila še, da bodo vse prireditve potekale po principu 'zero waste', torej s čim manj odpadkov. Pohodnike bodo s pitniki in dodatnimi točkami za natakanje bidonov poskušali pripraviti do tega, da imajo s seboj bidone, ne plastenk.

Ravno tako je mogoče hoditi brez fizičnega kartončka, samo z uporabo aplikacije, ki deluje tako na sistemih android kot ios.

Da se bo udeležil pohoda, je potrdil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Pot bo začel na križišču Jurčkove in Peruzzijeve ceste in nadaljeval do centra, dogodka pa se že izjemno veseli, saj ima vsako leto odlično družbo.

Po njegovih besedah gre pri pohodu za »mestni praznik«, tradicijo katerega mestna občina z veseljem nadaljuje.

Starejše novice