Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 8.11.2023 12:22
Ljubljanski župan je odločen, da bo mestna občina naredila svoje.

Stanovalci Metelkove Mestno občino Ljubljana ponovno opozarjajo na odvisnike in nesnago pred njihovimi domovanji in v okolici; na motenje posesti, nadlegovanje in podobno.

»Če bi en mesec dvakrat dnevno naredili obhod redarji in policisti in legitimirali vse, po enem mesecu ne bi bilo več nikogar tam,« se glasi del pobude.

Mestno redarstvo odgovarja, da tam redno izvajajo nadzore javnega reda in miru, »na podlagi katerih beležimo ukrepe«.

»Potrebno pa se je zavedati, da zadrževanje večjih skupin ali posameznikov, v kolikor spoštujejo javni red in mir, na javnih površinah ni prepovedano. Z nadzori bomo nadaljevali tudi v bodoče in zoper kršitve ustrezno ukrepali.«

Razbremenitev Metelkove

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića je približno tretjina odvisnikov iz občin od Domžal do Kamnika.

Spomnil je na predlog, da bi država poskrbela za mobilno enoto, ki bi delovala med Domžalami in Kamnikom, »da bi Metelkovo razpršili«.

Mestna občina Ljubljana je prevzela odgovornost, da bi zgradila novo stavbo, kamor bi odvisniki imeli svoj vstop tudi z Masarykove ceste; imeli bi tudi svoj park in obzidje, »da se bodo lahko mirno fiksali za ograjo«, je dejal ljubljanski župan in dodal, da gradbeno dovoljenje pričakuje v naslednjih štirih mesecih, graditi pa naj bi začeli prihodnje leto.

Po njegovih besedah je bila v igri tudi lokacija Železniškega zdravstvenega doma, a je bila zaradi bližine železniških tirov zavrnjena; medtem se govori tudi o varni sobi na Grablovičevi ulici.

Tako bi v Ljubljani imeli tri lokacije, da se ne bi odvisniki zbirali le na Metelkovi, je pojasnil Janković.

Marsikaj je torej še negotovega. A župan poudarja:

»Mi bomo svoje naredili.«

Komentarji (5)

Benjamin (ni preverjeno)

Itak da policaji ne naredijo nič,prav tako župan,saj sami in njegovi mulci prodajano drogo na veliko...

Sedmica (ni preverjeno)

Zdi se mi, da bilo bolj koristno zgraditi centre za pomoč in odvajanje....

Naključni (ni preverjeno)

Problematika drog v Ljubljani je, tako kot ugotavlja župan, neločljivo povezana z drugimi občinami in drugimi vrstami kriminala, kjer so odvisniki nemalokrat še sami med žrtavmi. Tudi če vse narkomane kot ovce sterajo za skupno ograjo, problem varnosti na izpostavljenih območjih ne bo rešen. Policija in redarji so zadnji izhod v sili, ko vse drugo odpove. Zato bi se morala politika na lokalni in državni ravni bolje povezati in skupaj iskati učinkovitejše rešitve.

Borgoth (ni preverjeno)

Na kakšno varnost misliš!? Narkomani so toliko škodljivi kot vsi ostali..,nič manj ali nič bolj niso problematični! Samo zato, ker je narkomani še niso zločinci ampak bolj bolniki! Ne obsojajte narkomaniv za vsak problem! Problem je samo v naši glavi! Ljudje izločajo narkomane in brezdomce iz družbe in jih obsojajo!

In reply to by Naključni (ni preverjeno)

Borgoth (ni preverjeno)

A je tak problem najti eno sobo? Toliko zapuščenih stavb je, ki bi jih morali samo malo obnoviti in bi bile super! Ni treba ravno na novo graditi! Ampak nekdo mora še malo zaslužiti mar ne!? Jankovič za počefurjenje Ljubljane nima zadržkov in ovir, za dobrobit meščanov mu je pa prav malo mar! Prav briga ga kaj in kje se gradi, če je potrebno bo rušil normalnim ljudem, da bo lahko gradil za elito, nikogar ne bo vprašal, če se strinja samo, da bo on evre oobasal!

Starejše novice